Vår och värme ger ökad risk för mögel

Just nu har vi värme och sol i nästan hela Sverige. Våren har kommit tidigt och dagligen rapporteras det om nya värmerekord. Värmen innebär dock en ökad risk för mögel, så det kan vara idé att titta över huset lite extra.

Fuktig och mild vinter har skapat dåliga förutsättningar

Årets vinter har varit både mild och fuktig. Varm luft kan innehålla mer fukt än kall luft och eftersom vi har haft en mild vinter har därför ovanligt mycket fukt kunnat transporteras in i utsatta utrymmen. När temperaturen nu stiger, är temperaturskillnaden trots allt inte så stor, eftersom det redan tidigare rådde milda temperaturer. Temperaturökningen innebär därför ingen garanti för att luftfuktigheten sänks tillräckligt mycket.

Med värmen trivs möglet

Mögel växer inte vid för låga temperaturer. Därför kan ett utrymme ha haft extremt höga fukthalter under vintern, utan att för den saken skull ha drabbats av mögel och röta. När värmen nu ökar, kan möglet dock börja växa till snabbt, om fuktnivåerna är tillräckligt höga. Nattetid är det dessutom fortfarande kallt, vanligtvis med hög luftfuktighet som följd.

Vad ska jag göra?

Du bör framför allt titta till riskkonstruktioner med jämna mellanrum. I krypgrunden och på vinden kan du komma ganska långt bara genom att titta runt ordentligt. Det kan vara svårare med plattor på mark, källare och badrum, men det finns en del tecken att titta efter, exempelvis plastmattor eller tapeter som släpper.

Sen kan det vara bra att göra en mer långsiktig fuktmätning, eftersom det är det pålitligaste sättet att få koll på riskerna – Läs mer här.

Vill du känna dig helt trygg, bör du installera en smart avfuktare. Idag finns det avfuktare för både vind och krypgrund som ständigt mäter de aktuella förutsättningarna och därför endast vidtar åtgärder vid behov. Med en sådan avfuktare kan du känna dig trygg och undvika att problem uppstår.

Läs mer om fukt, mögel och avfuktare

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här