Det är mycket som påverkar hur bra ditt inomhusklimat är. De flesta känner till att pollen kan orsaka allergier, men luften kan även innehålla mycket annat som kan orsaka en rad andra besvär. Även sådana basala grejer som huvudvärk, torrhosta och torra ögon kan bero på ett dåligt inneklimat. Därför är det viktigt att inomhusklimatet ses över några gånger varje år. Förslagsvis på våren, då du under vintern haft mycket stillastående luft inomhus och säsongen för pollen är på intågande.
1. Hur har värmen fungerat under vintern?
När våren kommer och det börjar bli varmare utomhus behöver man ha mindre och mindre värme igång. Då är det bra att tänka efter, hur var egentligen värmen nu under vintern i huset? Var det så att värmen inte fungerade som den skulle under vintern är det hög tid att byta ut värmesystemet nu under våren. Då har du försäkrat dig om att du har ett fungerande system som är testat och klart inför nästa vintersäsong.
2. Se över din ventilation
Att ha ett välfungerande ventilationssystem i hemmet är värdefullt, främst för att inomhusklimatet ska bli så optimalt som möjligt. En god ventilation ser till så att luften i varje rum byts ut med jämna mellanrum och att värmespridningen når hela huset.
Boka en digital ventilationskontroll
Om du har upplevt problem under hösten och vintern eller är osäker på hur bra din ventilation fungerar är det en god idé att låta en ventilationsexpert titta på ventilationen så att eventuella fel kan åtgärdas direkt. Idag kan du få snabb hjälp direkt via telefonen av en av våra experter. Du får rådgivning och hjälp med vad som orsakar dina eventuellt problem och hur du enkelt åtgärdar dem.
Läs mer:
3. Se över din AC
För dig som har en AC som inte varit igång på ett tag är det alltid en bra ide att redan nu på våren kontrollera att den verkligen kommer att fungera under de varma sommardagarna. Det gör du bäst genom att sätt igång AC:n och ha på en högre kyla än vad du egentligen vill ha, under en kortare stund.
På så sätt kommer du upptäcka ifall luftkonditioneringen klarar av att ge mer effekt eller inte. När du har märkt att luftkonditioneringen klarar av även den högre effekten kan du dra ner effekten igen.
Det är också viktigt att du kontrollerar så att dräneringen funkar. När luftkonditioneringen är igång bildas kondens inne i innedelen och denna kondens ska fångas upp i botten på innedelen och rinna ut genom dräneringsslangen. Om dräneringsslangen är blockad eller botten på luftvärmepumpen full av smuts och damm, kan vattnet istället rinna ut inomhus och orsaka vattenskador.
Rengör din AC
För att din AC ska fungera så optimalt som möjligt, bör den rengöras med jämna mellanrum, både in- och utvändigt. Sköter du rengöringen av din AC under hela året, ger den ett mer hälsosamt inomhusklimat genom att minska allergener i luften.
Rengör innedelen på AC:n
Det gör du genom att öppna locket och kontrollera de filter som sitter i luftvärmepumpen. Rengöra dem vid behov. Är de exempelvis fulla med damm kan du dammsuga dem på svag effekt, med ett mjukt munstycke. Vid behov kan du även torka av innedelen utvändigt med fuktig trasa, för att få bort allt damm.
Rengör utedelen på AC:n
Kontrollera utedelens baksida så att den är ren och fri från löv och annat som kan täcka för insuget. Finns det exempelvis löv där som täpper igen kan detta begränsa luftvärmepumpens luftintag, vilket gör att funktionen inte blir optimal.
Upptäcker du att din luftkonditionering fortfarande inte fungerar optimalt, trots dina försök, kanske det är dags att byta ut den.
Hör av dig till oss så hjälper vi dig
Känner du dig osäker på hur du ska göra för att få ett optimalt inomhusklimat? Då är du alltid varmt välkommen att höra av dig till oss på 0770-777 600. Eller skicka in en offertförfrågan redan idag.