I Sverige umgås vi mycket inomhus, särskilt vintertid, och det är därför en god idé att fundera över sitt inomhusklimat. Det finns en hel del saker som kan påverka hur vi mår när vi vistas innanför husets väggar. Vad ska du tänka på för att få det trivsamt hemma? Vi ger tio tips på hur du kan må bra inomhus.

Värme inomhus för hela familjen

1. Lagom värme

Vissa vill helst ha det varmt inne, medan andra sänker elementen så mycket det går. Hur varmt det ska vara inne är väldigt individuellt och beror på olika faktorer som kön, ålder och kroppstyp. Minst 20 och max 24 grader brukar vara rekommenderat, så sätt värmepumpen på en nivå som känns behaglig för dig. Är det dyra elräkningar som är orsaken till att du har det kallt inne? Med rätt värmekälla kan du med gott samvete ha behaglig temperatur, utan att du överbelastar plånboken eller miljön.

Vad är skillnaden mellan Bluewaters vattenrenare och andra vattenrenare?
Älska vattnet du dricker med en vattenrenare från Bluewater

2. Rent och friskt vatten med vattenrening

Testa kvaliteten på ditt vatten med hjälp av ett vattenprov som ger dig exakta svar på vad det är som kan vara fel med ditt vatten så att du vet vilka åtgärder du behöver ta. Det finns flera tester att välja bland, men många företag erbjuder olika paketlösningar som tar ett helhetsgrepp om ditt vatten. Titta alltid efter missfärgningar på dricksvattnet och se över klarheten i vattnet. Du bör även smaka på vattnet för att känna efter om det smakar annorlunda eller konstigt.

10 tips för bättre inomhusklimat - värmeförflyttare AirMove

3. Installera värmeflyttare

Se över om värmen är jämnt fördelat i huset och installera en värmeförflyttare om du behöver. Airmove har värmeförflyttare som ser till att temperaturen blir jämnare mellan olika rum eller våningsplan, och luften som får bättre cirkulation blir friskare. Bättre för ditt välmående alltså! Värmeförflyttare kan också hjälpa till att sprida värme till övriga huset om du eldar i öppen spis eller kakelugn.

10 tips för bättre inomhusklimat - luftfuktighet

4. Kolla luftfuktigheten

Om luftfuktigheten inte är bra inne kan det ge stora konsekvenser. Ett fuktigt hus kan ge problem med mögel, unken doft, kvalster och röta. Det är inte bra för luftvägarna och kan faktiskt ge problem med allergier. För mycket fukt botas med en luftavfuktare, där en luftvärmepump kan hjälpa till att avfukta luften. En luftavfuktare hjälper ditt hus att hålla rätt nivå.

För torr luft kan däremot ge problem med torr, sprucken hud och uttorkade slemhinnor. Du kan behöva investera i en luftfuktare som håller jämn nivå. Ett tillfälligt knep är annars att sätta in växter som tillför fukt i luften, så satsa på några extra julblommor i år om du har för torr luft.

väster bidrar till ett bättre inomhusklimat

5. Växter

På tal om växter gör de faktiskt väldigt mycket för ett trivsamt inomhusklimat. När vi oftare vistas inne ökar koldioxiden i luften, vilket växterna omvandlar till nytt syre. Dessutom är de också väldigt dekorativa och höjer mysighetsfaktorn rejält! Bunkra upp med växter som både doftar gott och och skapar trivsel. Doftkänslig? Många gröna växter är i princip doftfria.

luftrenare vid soffa

6. Luftrenare

Är du säker på att du har riktigt bra luft hemma? Partiklar och pollen letar sig nämligen in i huset. Skaffa en luftrenare så kan du säkerställa att luften hemma är riktigt ren. Luftrenare skyddar mot bakterier, virus, mykotoxin (mögelgift), pollen och andra föroreningar i luften.

10 tips för bättre inomhusklimat - ventilera och vädra

7. Ventilera och vädra

Ventilation är A och O för ett bra inomhusklimat. Har ditt hus dålig ventilation, kanske du behöver sätta in extra friskluftsventiler. Airmove 3.0 är en friskluftsventil med inbyggd termostat, vilket gör att den inte är lika öppen de dagar då det är lite kallare utomhus. Då finns det ingen risk för överventilation. Tänk också på att när du ventilerar får du in luften som är direkt utanför fönstret, så kanske behöver du med vissa lösningar rena den luft som är på väg in för att få ännu bättre luft inne. En luftrenare är ett bra komplement till ett bättre inomhusklimat. För att ventilationen ska bli optimal, behövs en frånluftsfläkt. Med Airmove Flow dras den gamla luften ut så att den nya friska luften kan komma in. Att vädra genom att öppna fönstren på vid gavel en stund är också en bra. Det kan bli lite kallt, men det är det mest ekonomiska och minst energikrävande sättet att vädra.

Belysning ger bättre inomhusklimat

8. Belysning

Människan behöver ljus, och vi nordbor är inte bortskämda med den varan under vinterhalvåret. Inte så konstigt att många plockar fram adventsljusstaken och dekorerar buskarna med ljusslingor redan tidigt i november. När julen är slut, ersätt dem med andra smålampor.

10 tips för bättre inomhusklimat - ljud

9. Ljud och oljud

I hemmet finns många ljud som påverkar hur vi mår och kan vara både lugnande och uppiggande. Ljudet av en sprakande brasa kan vara precis vad vi behöver ena dagen, nästa dag behövs mer uppiggande musik. Det finns även ljud som vi inte väljer själva men som kan påverka vårt humör, så som en irriterande fläkt eller en störande granne. Det kan vara svårt att dölja vissa ljud, så försök att ersätta dem med andra, trevliga ljud som du tycker om och behöver för stunden. Vad får dig att må bra?

stökigt att baka - städa sen

10. Ordning och reda

Att ha det stökigt hemma kan vara en riktig energibov för humöret. Låt gärna mjölet flyga omkring när du bakar i köket, men städa undan så fort som möjligt när du är klar och försök att hålla ordning och reda hemma. Ett välstädat hem kan göra under för ditt välmående.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om inomhusklimat? Besök vår kunskapsbank och avsnittet om inomhusklimat.

2 KOMMENTARER

  1. Hej, ni har den i särklass bästa bloggen jag sett i vår bransch, riktigt bra jobbat.

    Jag driver ett ventilationsföretag i Stockholm och undrar lite ifall ni är intresserade av ett samarbete? Vi hjälper gärna till och installerar era produkter, hör gärna av er.

    Mvh Andreas Svenlin, https://aerius.se/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här