Jobba mer effektivt hemifrån med ett balanserat inomhusklimat

Ska du också jobba hemma i höst? Många av oss står inför en höst med mer arbete hemifrån och därmed allt mer tid som spenderas i hemmet. Ditt inomhusklimat har aldrig varit viktigare för såväl hälsan som prestationen. Läs mer om hur du optimerar ditt inomhusklimat och mår bättre på sikt när du jobbar hemma här.

Fortsatt arbete hemifrån under hösten

I somras gick Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation om att så många som möjligt ska fortsätta jobba hemma i höst. En ökad närvaro i hemmet ställer ännu högre krav på ett balanserat och hälsosamt inomhusklimat. Bra fuktbalans och rätt temperatur inomhus påverkar inte bara din prestation på arbetet, utan har viktiga förebyggande effekter och hjälper dig undvika sjukdom och ohälsa.

Här kan du läsa mer om optimala inomhusmiljöer:

Optimala förhållanden för ditt hemmakontor

Högst på listan över optimala förhållanden när du ska jobba hemma står temperatur. Ett optimalt inomhusklimat innefattar dock även mängden luftfuktighet, luftföroreningar och god ventilation. Gemensamt påverkar alla dessa faktorer hur väl du presterar och hur bra du mår när du jobbar hemma.

Vad är en optimal temperatur inomhus?

Du kanske själv har upplevt hur svårt det är att koncentrera dig när det är för varmt på kontoret? Värmen blir påtagligt påfrestande, detsamma gäller när det är för kallt. Under vinterhalvåret ligger en lagom inomhustemperatur mellan 20-24 °C.

Med en värmepump i huset kan du säkerställa att temperaturen hålls inom ramarna för vad som är hälsosamt, samtidigt som många värmepumpar erbjuder effektiv luftrening. Med luftrening blir du av med skadliga partiklar och föroreningar som annars riskerar att göra dig trött eller sjuk. Risken för allergi och astma ökar ifall du befinner dig i en förorenad miljö för länge, det är därför särskilt viktigt att miljön hemma hjälper dig att hålla dig frisk.

Säkerställ en balanserad luftfuktighet

Studier har visat att sjukfrånvaron ökar på arbetsplatser där luften är för torr. När du värmer ditt hem utan att tillföra fukt sjunker luftfuktigheten och du mår sämre i längden. Problem med luftvägarna, torrhet och kliande ögon är vanliga symtom som uppkommer när luften är för torr. För att undvika torr luft kan du köpa en luftfuktare som du placerar i det rum där du jobbar under dagarna. Men det är viktigt att luftfuktigheten inte blir för hög. En relativ luftfuktighet mellan 40 till 60 % är att föredra. För att veta hur hög luftfuktighet du har i hemmet kan det därför vara bra att mäta den kontinuerligt med en fuktmätare.

Läs mer och hitta dina produkter här:

Läs mer om hur hus, hem och villor fungerar i Polarpumpens kunskapsbank

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här