Har du ett inomhusklimat som gör dig frisk eller sjuk? Nu när så många vistas extra mycket inomhus och jobbar hemma, känns det extra aktuellt att se över hur bra inomhusklimat man har. Tillsammans med KG Rosén (leg läk, professor) hjälper vi dig att reda ut hur du kan se till att du får ett bättre inomhusklimat, som hjälper dig att må bra och hålla dig frisk.
Inomhus nästan 90 % av tiden
Som ett av världens nordligaste länder har vi en längre vinterperiod än de flesta länderna i världen och därför vistas vi också mycket inomhus. Det pratas ibland om att dagens unga har blivit en ”innesittargeneration”, samtidigt som allt fler jobb sker inomhus på kontor. Svenskar tillbringar faktiskt nästan 90 % av sin tid inomhus.
När man vistas inomhus så mycket, är det egentligen självklart att inomhusklimat borde få hög prio. Ett bra inomhusklimat är en förutsättning för att hålla sig frisk.
Hur får vi då ett bra inomhusklimat?
Det finns många parametrar som tillsammans säkerställer ett bra inomhusklimat – ventilation, luftrening, luftfuktighet och temperatur är kanske de främsta exemplen.
Huset behöver ventilation
Luften inomhus förbrukas och behöver bytas ut. Men ventilationen får vi in ny luft utifrån och den gamla luften åker ut ur huset. En god ventilation är grunden för ett bra inomhusklimat där både hus och de som vistas i huset mår bra.
Luftrening kompletterar ventilationen
Tyvärr, får vi inte bara in luft som är bra; vi får även in många skadliga partiklar i huset och pollen, som kan vara ett stort besvär för dig med pollenallergi. Ventilation hjälper tyvärr inte heller i så stor utsträckning mot viruspartiklar:
”Coronaviruset liknar mycket svininfluensan när det gäller storlek, uppbyggnad och därmed luftburen smitta. Från undersökningar vet vi att om en infekterad person vistats i en lokal så föreligger viabla influensavirus under många timmar. Viruspartiklarna är c:a 100 nanometer stora vilket gör att vanlig ventilation har mycket begränsad effekt eftersom dessa partiklar styrs av elektrostatiska fält och inte så mycket av luftflödet”, säger KG.
En effektiv luftrening tar hand om det som ventilationen inte klarar av. Luftrenaren tar hand om viruspartiklar, pollen och skadliga partiklar i luften, som vi helst inte vill andas in. Så här beskriver KG sin uppfinning luftrenaren AirRevival:
”AirRevival fungerar som en elektrostatisk dammsugare som dessutom har förmågan att effektivt avdöda virus av influensatyp. Dessa virus är mycket känsliga för en låg halt väteperoxid och därmed föreligger av avdödande effekt inte bara när det gäller influensan utan även när det gäller det snarlika coronaviruset. AirRevival skapar elektroner som tillsammans med syret och vattenångan (>35% relativ luftfuktighet) leder till att en liten mängd väteperoxid bildas. Väteperoxid är kroppens eget virusförsvar. En elektrostatisk luftrenare är en enkel försäkring om en kund eller personal skulle vara infekterad utan att veta om det”, sammanfattar KG.
Rätt luftfuktighet för bäst effekt
Med en lagom luftfuktighet (40-60 % relativ luftfuktighet) kommer luftrenaren att ge bäst effekt. En lagom luftfuktighet skyddar också mot de besvär torr luft kan orsaka: irritation i luftvägar, torr hud, huvudvärk och irriterade ögon. Vid för torr luft blir vi mer mottagliga för sjukdomar, så även en luftfuktare erbjuder ett visst skydd mot sjukdom.
Luftrening och luftfuktare på Polarpumpens kontor
Hur är det då hos Polarpumpen? Har ni själva ett bra inomhusklimat?
”På Polarpumpens kontor finns både luftrenare och luftfuktare, i nästan varje rum. Det är viktigt att vi erbjuder vår personal ett bra inomhusklimat. Själv har jag sett till att vi har luftrenare i alla sovrum hemma”, berättar VD Martin Gerre.