Därför är luftrening ett viktigt komplement till ventilation

Att ventilationen är tillräcklig i huset är det många som är medvetna om är viktigt för att såväl hus som boende ska må bra. Samtidigt börjar det talas mer och mer om luftrenare och allt fler produkter dyker upp på butikshyllorna, men vad gör en luftrenare egentligen och varför behövs luftrening?

Så fungerar ventilation

Ventilation är detsamma som luftcirkulation och bygger på tre grundprinciper. Frisk luft ska komma in i huset, luft ska cirkulera mellan rummen och luft ska ventileras ut ur huset.

så fungerar bra ventilation
Ventilation innebär frisk luft in, luft mellan rum och luft ut.

Om dessa tre grundprinciper fungerar som de ska så bör ditt hus vara tryggt från överskottsfukt och framtida problem med röta och mögel. Punkt slut, så enkelt är det, eller?

Mängden skadlig luft och luftföroreningar har ökat

Visste du att du varje dag andas in ca 25 000 liter luft i dina lungor? Ungefär 90 % av den här luften andas du inomhus, eftersom vi i Sverige spenderar den absolut största delen av vår tid inom fyra väggar snarare än utomhus. Så vad tror du händer, om de där 25 000 literna luft är förorenade och innehåller både det ena och det andra skadliga ämnet? Svaret är relativt enkelt, du blir sjuk.

Ca 1 av 5 svenskar lider idag av någon form av allergiska besvär, och allt fler barn blir sjuka och får astma och allergi i allt tidigare åldrar. En av de största anledningarna bakom denna utveckling är den ökade mängden luftföroreningar som våra lungor utsätts för dagligen.

En av fem svenskar lider av allergiska problem på grund av dålig ventilation
Om luften du andas in är fylld av skadliga partiklar, lider du större risk för att få allergiska besvär. Idag lider var femte svensk av någon form av allergi eller astma.

Men mitt hem är ju inte fyllt av luftföroreningar, eller?

Nu hör du luftföroreningar och tänker att det har med avgaser, bilar och trafik att göra. Till viss del har du rätt, men i de allra flesta fall är det tyvärr luften i våra egna hem som är som allra smutsigast. Tänk själv på alla kemikalier som används i hemmet dagligen i rengöringsmedel, diskmedel och tvättmedel. Addera till dessa även damm, pollen utifrån, virus och bakterier samt föroreningar från byggnaden själv. Listan på skadliga partiklar som vi får i oss hemma kan göras lång och har växt avsevärt de senaste 100 åren. Det är här luftrening kommer in i bilden.

Luftrening behövs för att bli av med skadliga partikar inomhus
Utan luftrening innehåller din inomhusluft en större mängd skadliga partiklar som kommer såväl utifrån, som från din dagliga användning av diverse rengöringsmedel mm.

För tyvärr är det så, att även om ditt luftombyte är bra eller till och med utmärkt, så kommer du hela tiden fortsätta få in smutsig och förorenad luft via dina fläktar och ventiler samtidigt som du ökar mängden skadliga partiklar i luften bara genom att fortsätta leva som du brukar. En luftrenare avlägsnar dessa partiklar och ser till så att den luften som cirkulerar i hemmet är så ren som möjligt. Luftrenaren kompletterar och fortsätter således jobbet med att skapa en optimal inomhusmiljö, där ventilationen inte kan göra det. 

Läs mer och hitta din luftrenare här.

Läs mer om varför luftrening behövs i dessa artiklar:

Bra inomhusklimat håller dig frisk

God ventilation och luftrening minskar risken för spridning av COVID-19

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här