Nu är våren och snart sommaren här och många av oss njuter. En stor del av den svenska befolkningen står dock inför en lång period av besvär på grund av all pollen som cirkulerar i luften. Är du en av många som lider av pollenallergi finns det dock en hel del saker du kan göra i din vardag som lindrar dina symtom.

Planera din tid och följ pollenprognoserna

Mängden pollen i luften förväntas bara öka ju varmare vårt klimat blir, mängden pollen varierar även från dag till dag och är högre under vissa delar av dagen. Det finns olika siter och appar där du kanse lokala prognoser över hur innehållet av pollen i utomhusluften ser ut just där du är. Om du följer dem kan du se till att vistas utomhus vid rätt tidpunkt, så att även du kan njuta av det härliga vårvädret. Generella tips är att vara utomhus tidigt på dagen samt efter att det har regnat.

Läs mer om hur klimatförändringar påverkar pollensäsongen här. 

Var noga med rengöring och hygien

När du vistas utomhus fastnar pollenpartiklar från luften i ditt hår och i dina kläder och dessa tar du sedan med dig in. För att undvika pollen i ditt hem är det därför viktigt att du byter kläder när du varit ute. Du bör även tvätta händer, ansikte och kropp oftare under pollensäsongen för att minimera spridningen inomhus. Innan du lägger dig är det en bra idé att tvätta håret och skölja näsan fri från partiklar som fastnat där, för att få en god natts sömn.

Förbättra och rena luften i ditt hem

Ifall du följer råden ovan kommer du minska mängden pollen i ditt hem, men det är svårt att bli helt fri från spridning inomhus ändå. Det finns dock hjälp att få! Med en effektiv luftrenare kan du rensa din inomhusluft från hela 99.97 procent av pollenpartiklarna som smugit sig in, du får dessutom ett hälsosammare klimat inomhus överlag då luftrenaren även tar bort viruspartiklar och andra skadliga partiklar som vi gärna inte ska andas in. Astma och Allergiförbundet rekommenderar luftrenare till människor med allergi och menar att en väl filtrerad inomhusluft kan vara ett smidigt sätt för att göra vardagen lättare när säsongen är som värst.

På Polarpumpen erbjuder vi effektiva luftrenare som snabbt förbättrar ditt inomhusklimat och gör ditt hem mer välmående.

Se Polarpumpens sortiment av luftrenare här. 

Så använder du din luftrenare på bästa sätt

För att eliminera så mycket pollen från din inomhusluft som möjligt rekommenderar vi att du placerar renaren i det rum där du vistas mest, förslagsvis i sovrummet för att se till att du slipper störas av pollen under natten. Genom att sova i luft som är fri från pollen får din kropp dessutom en chans att återställa sig så att du är bättre rustad för att hantera pollen dagen efter.

Glöm ej att rengöra din luftrenare med jämna mellanrum så att filtret kan fungera optimalt.

Bli ett proffs på att städa

Under den värsta pollensäsongen är städning och rengöring av ditt hem A och O. Genom att dammsuga ofta och noggrant blir du av med många av pollenpartiklarna. Se även till att hänga upp tvätt och dylikt inomhus snarare än utomhus för att se till att den rena tvätten håller sig så fri från pollen som möjligt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här