Bada spabad gravid?
Njut av kortare spabad som gravid.

Kan man bada spabad fast man är gravid? Polarpumpen reder ut! Att man inte får bada spabad när man är gravid är gammal fakta, då var det ett blankt nej – är du gravid ska du hålla dig borta från spabad gällde då. Nu gäller andra regler.

Får jag bada spabad när jag är gravid?

I nästan alla situationer handlar det främst om sunt förnuft. Är spabadet inte rengjort på länge, för varmt och det handlar om att du vill ligga i flera timmar, ska du kanske överväga att hoppa över det. Undvik gärna spabad helt under den första trimestern. I stället kan du bada i ditt badkar, vilket är helt okej, även om du vill bada länge.

Bada spabad gravid?
Bada lagom med spabad när du är gravid.

Bada spabad är alltså okej om:

  • Vattnet inte är för varmt, lagom temperatur är under 37 grader.
  • Du inte badar för länge, 10 minuter åt gången är lagom i intervaller.
  • Om spabadet är ordentligt rengjort, bakterier älskar varmt vatten.
  • Du inte är i första trimestern av din graviditet.

Lyssna på din kropp och vad den säger är ok helt enkelt, och bada med förnuft, så är det ingen fara.

Varför ska man inte bada spabad när man är gravid?

Spabad kan vara riktiga bakteriehärdar. Förr när man inte hade ordentliga rutiner för att rengöra spabad och de var av sämre kvalitet, var det lättare att få till exempel urinvägsinfektion och svamp i underlivet på grund av mikroorganismer och bakterier i spabadsvattnet. Gravida kvinnor har en tendens att vara mer mottagliga för just detta.

När man badar varmt, höjs också den egna kroppstemperaturen, och man säger att gravida kvinnor helst inte ska ligga över 38 grader eftersom det kan öka risken för missfall, särskilt under de första 12 veckorna. Inte mycket forskning finns kring detta, men det är alltid bättre att vara på den säkra sidan.

Har ditt fostervatten gått, ska du inte bada spabad. Många sjukhus har varma bad att sjunka ner i under värkarna, men dessa innehåller inga kemikalier eller risker för bakterier.

Så länge som spabadet håller hög kvalitet och du inte badar för långa stunder, är det helt okej att bada när du är gravid. Att bada med sunt förnuft ska alla göra som badar spabad.

Rätt temperatur i spabadet

Det är viktigt med rätt temperatur när man badar spabad, för sin egen njutning skull, men också för att mota bort bakterier som kan växa när vattnet inte är rätt. Mellan 37-40 grader är lagom för ett spabad. När du inte använder ditt spabad, kan du sänka temperaturen för att spara energi, men helst inte under 20 grader. Mer om rätt temperatur hittar du här.

Spabad fungerar inte på samma sätt som en pool eller simbassäng. Spabad, eller jacuzzi, har ett mer avancerat rörsystem genom sina jetstrålar. I dessa kan det samlas bakterier som kan göra sin badare sjuk. Här ställs det högre krav på rengöring än i vanliga pooler. Det kan du läsa mer om här.

Mspa Super Camaro P-069 Premium spm-scp-69-2
Uppblåsbara spabad är lätta att placera och rengöra.

Världens bästa spabad

Det finns nästan ingenting härligare än att att efter en lång dag få sjunka ner i det varma vattnet och känna hur din spända kropp slappnar av. Visste du att ett spabad har många hälsofördelar? Det sänker stressnivåer, lindrar muskel- och ledvärk, man sover bättre… ja, det finns ett ton med anledningar till varför man ska bada spabad! Även om du är gravid! Tänk bara på att bada lite kortare stunder av graviditeten.

Här hittar du spabad av hög kvalitet som också är lätta att rengöra:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här