
Snart är det mitten av juli och sommarvärmen lyser med sin frånvaro. Vi fick ett par fina dagar förra veckan och får hålla tummarna för att det vackra vädret kommer tillbaka. Då gäller det att ha rätt temperatur i ditt hem och på din arbetsplats. Fel temperatur hemma eller på jobbet kan påverka dina hälsa negativt. Vad är egentligen en lagom inomhustemperatur?
Att sträva efter en lagom temperatur är nödvändigt då en för varm eller för kall inomhustemperatur räknas som en olägenhet enligt Socialstyrelsen.
För varmt?
Vistas du inomhus i en för varm temperatur och är på gränsen till att börja svettas reagerar kroppen med ett behov av att minska på aktiviteten. Detta för att svettningen ska undvikas. När detta sker sänks arbetstakten, koncentrationsförmågan minskar och viljan till ansträngning försvinner vilket i sin tur innebär att inlärningsförmågan försämras.
Har ni stora fönster? Se upp för växthuseffekten!
Är det för varmt kanske ni bör se över att stänga ute solen. Idag byggs hus i Sverige med stora fönster mot söder och väster och husen får ofta en för hög inomhustemperatur på grund av solens strålar.
Stora fönster mot de soliga väderstrecken kan öka temperaturen i ett redan varmt rum. Solens kortvågiga strålar omvandlas nämligen till värmeenergi när de går igenom fönsterglas och absorberas därefter av väggar och föremål. Värmen som utsöndras därifrån blir långvågig och kan inte passera ut genom fönstret igen. Värmen stängs inne och ökar inomhustemperaturen.
En lösning till detta är markiser eller persienner för dina fönster. Du kan hitta markiser till mycket bra priser hos 140kvadrat.
För kallt?
Är det däremot för kallt i ditt hem eller på din arbetsplats finns det också hälsoeffekter som kan visa sig. Är det en låg inomhustemperatur kan det orsaka eller förvärra lung- hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar. Är det dessutom dragigt kan det ge muskelbesvär, irriterade ögon och nackspärr.
Ett tecken på att du kan se att det är för kallt är om du har kalla fötter. Människor blir nämligen kalla om fötterna om de fryser. Även om golvet i sin tur inte är kallt. Uppstår ett värmeunderskott i kroppen och man fryser väljer kroppen att värma invärtes och på så sätt blir fötterna kalla.
Är det kallt inne rekommenderas därför tofflor och tjocka strumpor – samt en högre inomhustemperatur.
Temperatur i ditt hem
Socialstyrelsen rekommenderar en temperatur i hemmet på cirka 20-23 °C för en frisk person. Är det däremot känsliga eller sjuka personer som ska vistas rekommenderas en temperatur på ungefär 22-24 °C. Med dessa temperaturer fungerar de flesta och mår bra. För att få en lagom temperatur i ditt hem, som du kan vara nöjd med rekommenderas bland annat testvinnaren Toshiba Polar Supreme och Daikins värmepump med klimatanläggning; Ururu Sarara.
Temperatur på arbetsplatsen
Har du ett stillasittande arbete bör temperaturen ligga någonstans runt 20–24 °C vintertid och 20–26 °C sommartid.
Vi har tidigare skrivit om en lagom temperatur på din arbetsplats – främst under sommaren. Läs mer om arbetsmiljö och inomhustemperatur.
Vad är en lagom temperatur?
En lagom inomhustemperatur är ju oerhört individuellt men den bör ligga någonstans runt 20 °C med en luftfuktighet mellan 40 – 50 % . Lägre nivåer av luftfuktighet kan uppfattas som torrt och dammigt, och högre kan uppfattas som klibbigt och obehagligt.
Läs mer om hur du kan åtgärda luftfuktigheten genom till exempel en avfuktare från Polarpumpen.
Kan ni sänka inomhustempersturen via kylning av elementvätskan?
Hej Åse,
Jag är inte helt säker på vad du menar, men jag antar att du undrar om det går att få luftkonditionering via vanliga radiatorer. Många värmekällor, som exempelvis en luft-vattenvärmepump kan ge kyla, likaväl som värme, men man brukar behöva komplettera husets vattenburna system, med exempelvis fläktkonvektorer, för att få kyla i huset. De vattenburna system vi har här i Sverige är generellt endast konstruerade för att sprida värme.
Med vänlig hälsning
Anna