hur påverkas luftvärmepumpen av kyla?

En vanlig uppfattning om luftvärmepumpen, är just dess effektivitet vid mycket låga temperaturer. Den klarar nämligen inte att värma lika mycket när fader frost är i farten. Man måste också komma ihåg att en luftvärmepump, till skillnad från andra värmepumpar, inte är en primär värmekälla.

Här får du tips på vad du kan tänka på när det kommer till luftvärmepumpen i kallt väder, vad som händer med den, och tips om kompletterande produkter som kan hjälpa din luftvärmepump att effektivisera sin värme.

Hur påverkas luftvärmepumpen av kyla?

Har du ingen stödvärme alls till din luftvärmepump kan du räkna med att frysa i vinter. Utan stödvärme har din luftvärmepump ingenstans att hämta energi från eftersom kall luft innehåller mindre energi. Oavsett vilken luftvärmepump du köper, kommer du antagligen att uppleva att den värmer mindre vid mycket kallt väder. Detta är helt normalt.

Hjälp gärna din luftvärmepump genom att elda i kaminen eller ha på elementen, för genom den stödvärmen kan luftvärmepumpen hämta energi och med förnyad kraft värma ditt hem.

Detta händer med luftvärmepumpen under kallare väder:

  • Luftvärmepumpen behöver avfrosta sig själv ofta när det är kallt, då hämtar den varm luft inifrån för att frosta av utedelen. Detta kan ske flera gånger per dag och innebär inte att den är trasig. Det kan låta litegrann under tiden den avfrostar, och också orsaka kortare stopp i driften.
  • Är det väldigt kallt, kan det bildas is på utedelen. Detta är mycket viktigt att avlägsna. Här visar vi hur du gör.
  • Den får svårare att värma. Ställ in fläktläget på högsta effekt, detta ger bäst energibesparing och mer värme. (Det kan dock låta lite mer.)

Bästa luftvärmepumpen i kallt väder

Naturligtvis är det skillnad på luftvärmepump och luftvärmepump. Bor du i norr, där det ofta och länge är mycket låga minusgrader, är det absolut värt att investera i en luftvärmepump som klarar lägre temperaturer än vissa, även om de kanske kostar en liten slant mer. Investeringskostnaden kanske är högre – men den kommer snart att ha återbetalat sig själv. När man väljer en luftvärmepump brukar man titta på dess COP- och SCOP värde (men stirra dig inte blind på det, väg gärna in andra parametrar också)

luftvärmepump som klarar kyla
Mitsubishi Electric Sumo är känd för sin kapacitet vid låga temperaturer.

Luftvärmepumpar som klarar låga temperaturer:

Här hittar du andra luftvärmepumpar som också klarar många minusgrader.

Tips vid låga temperaturer utomhus

För att hjälpa luftvärmepumpen att ytterligare värma bostaden, kan man också använda sig av en värmeflyttare, den kommer att att flytta runt värmen som luftvärmepumpen ger, vilket innebär att du kan behöva mindre stöd från andra värmekällor.

Glöm heller inte att luftvärmepumpen behöver din kärlek. Genom att själv utföra service på den, innan och efter säsong, kommer den att hålla längre.

En luftvärmepump behöver också professionell service då och då. Man brukar säga att detta behövs vartannat eller vart tredje år, beroende på var du bor. I lite tuffare klimat kan det behövas mer ofta.

Serva din luftvärmepump
Glöm inte serva din luftvärmepump!

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här