Efter en undersökning på Umeås universitet har det fastslagits att hälften av de testpersoner som blivit sjuka av mögel fortfarande uppvisar symptom 7 år senare trots behandling. Detta tyder på att om du får en mögelskada kan du vara skadad för livet. Därför är det viktigt att fuktmäta fuktskadade områden och sanera i god tid.

Umeå Universitets undersökning

Undersökningen inkluderade 189 personerna som vart utsatta för ”sjuka hus” på sina arbetsplatser, uppvisat symptom och fått behandling mellan åren 1986 och 1989, vid Norrlands universitetssjukhus. Samtliga personer i testet hade varit utsatta för en sämre inomhusmiljö på grund av fuktskador och otillräcklig ventilation. Genom ödets nyck var 9 av 10 patienter kvinnor som inte sökt vård direkt utan väntat flera år; vilket har försämrat deras chanser betydligt till att bli fullt återställd.

Vanliga varningssignaler och symptom

Om du bor i ett hus där du är osäker på ventilationen eller den relativa luftfuktigheten bör du direkt beställa en fuktmätning då fukt alltid ska åtgärdas så snabbt som möjligt för att minska både reparationskostnader men även slag mot din hälsa. Mögel är farligt och kan påverka dig starkt i flera år efter angreppet.

Anita Lundberg från studien blev sjuk i början av 1990-talet men är när studien utförs 16 år senare är hon fortfarande inte helt frisk. Anita utsattes för fuktskador och mögel på sitt kontor och började känna av en konstig huvudvärk, torr hud i ansiktet samt på läpparna och i slemhinnorna. Utöver det kunde hon ibland känna som om allting brann, hon upplevde koncentrationssvårigheter samt att det sved och brände i hennes bröst.

Sök hjälp tidigt

Från studien syns det att det oftast tar flera år innan en person söker vård vilket förvärrar chanserna att bli frisk. Slutsatsen i rapporten blir enligt Berit Edvardsson, specialist i allmänmedicin och en av forskarna bakom studien att det är mycket viktigt att söka vård tidigt för att ge dig en så bra chans som möjligt att tillfriskna.

Kort om mögel

Mögel kan upptäckas på många vis, genom analys, fuktmätning, lukt eller en visuell inspektion. Det som är viktigt är att det upptäcks och saneras så fort som möjligt. Det finns mindre farliga mögelsorter men de är i minoritet. Mögellukt är dock mycket svår att upptäcka för dig som bor i huset då vi vänjer oss till vardagliga lukter. Därför är det viktigt att om en bekant påpekar den att du tar det på allvar och undersöker det närmare.

Vad är mögel?

Läs mer om fukt, mögel och avfuktare

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här