Luft-luftvärmepump ger energieffektiv värme och kyla
Luft-luftvärmepump ger energieffektiv värme och kyla

Hur ska jag tänka när jag väljer värmekälla inför vintern? För att spara pengar och energi är det en bra idé att fundera på om du även vill ha kyla på sommaren. Med en luft-luftvärmepump får du båda, samtidigt som du sparar såväl pengar som energi.

Så väljer du rätt värmepump för både värme och kyla

Valet av värmepump beror bland annat på vilket uppvärmningssystem du har i huset samt vilka behov hushållet har. Läs mer om fördelar med olika värmepumpar och ta reda på vilken modell som passar bäst för dig här.

Många konsumenter ser uppvärmning och kylning som två separata ”problem” och köper två kompletterande aggregat för de olika säsongerna. Inköpspriset blir högre eftersom du behöver köpa två system och behovet för underhåll ökar. För att få en så hög energibesparing som möjligt året runt är det därmed smartare att välja en luftvärmepump som fungerar bra oavsett årstid.

Hög energibesparing och kort återbetalningstid med en luft-luftvärmepump

En luftvärmepump är den enklaste modellen av värmepumpar och är därför även det mest ekonomiska alternativet. Med en luftvärmepump kan du spara upp till 75 % av dina kostnader samtidigt som du får en återbetalningstid på bara några år.

Kostnad luftvärmepump som luftkonditionering
Kostnad luftvärmepump som luftkonditionering
Priset för att använda luftvärmepumpen som AC är lågt och bidrar till en energieffektiv luftkonditionering under sommarmånaderna.

Luftvärmepumpen hämtar energi från utomhusluften och sprider värmen (eller kylan) via din inomhusluft vilket gör den till ett utmärkt alternativ för dig med direktverkande el i huset. Har du ett vattenburet värmesystem är det ett bättre alternativ att du väljer en fast installerad AC för att få kyla på sommaren.

Luft-luftvärmepump för kyla och värme – detta bör du tänka på

För att få ut så mycket värme och kyla som möjligt med din luftvärmepump finns det några saker du bör ha i åtanke.

Placering av din luft-luftvärmepump

Som bekant stiger värme medan kyla sjunker. Att hitta rätt placering för din luftvärmepump kan därmed vara lite mer utmanande för att effekten ska bli hög året runt. Placerar du din luftvärmepump på nedervåningen kan värmen stiga upp till övervåningen medan kylan inte kommer göra det. Det bästa är att ha en luftvärmepump per våning när du ska värma, och en per utrymme du vill kyla.

Kapacitet på luftvärmepump

Luftvärmepumpens kapacitet är större när den genererar värme än kyla. Om du vill kyla stora ytor bör du därför gå upp lite i kapacitet för att hela huset ska kylas. Dock är det inte alltid nödvändigt att alla rum i huset ska kylas ner, oftast räcker det med specifika ytor där ni vistas mycket eller ofta.

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här