Som nattarbetare har Christel ofta svårt att sova under sommaren, när solen lyser in och värmer upp hennes sovrum som är beläget i lägenhetens ovanvåning där värmen snabbt blir ett faktum. Därför var svalkan från hennes nya luftkonditionering från Polario extra efterlängtad i somras, även om Christel inte hann använda den så mycket som hon önskat.

Att vi sover bättre när det är svalt i sovrummet är det nog många som vet. För Christel, som jobbar regelbunden natt och går och lägger sig när vi andra startar dagen, har avsaknaden av svalka blivit extra påtaglig under sommaren.

Jag bor i en hörnlägenhet med två våningar där sovrummen är belägna på ovanvåningen. Lägenheten blir jättevarm under sommaren, när man kommer upp på de översta trappstegen är det som en bastu som slår emot en.

Många fördelar med en AC i sovrummet

Alla fördelar med att ha luftkonditionering hemma
Som nattarbetare har Christel verkligen uppskattat kyleffekten av hennes nya AC från Polario.

Christel bor i Skåne och är van vid att behöva anpassa sig till värmen när hon ska sova. Ibland har hon testat att byta sovrum, eller funderat på att gå ner och lägga sig när solens strålar blir för heta.

På nedervåningen är lägenheten dock för ljus, och oavsett vilket sovrum hon valt har värmen oftast redan hunnit slå till när hon vid halv nio tiden på morgonen gör sig redo för att sova.

Det var därför ett onekligen välkomnat tillskott till sovrummet när hennes nya portabla AC levererades i somras. Med luftkonditioneringen inställd på 20 grader gick hon ut med hunden, åt frukost och tvättade av sig och möttes sedan av ett svalt och friskt sovrum – en lyx hon inte är van vid.

Det var bara att krypa ner under täcket och så somnade jag gott. Jag låg inte och vred och vände på mig och svettades inte på samma sätt som tidigare. Nu var det istället riktigt friskt och svalt därinne.

Allt fler upptäcker fördelarna med att ha ett svalt inomhusklimat hemma

Energieffektiv och tyst och billig AC till villa och lägenhet
Christel köpte en Polario 7000 BTU, en effektiv portabel AC som passar bra i lägenhet eller då du inte vill installera ett fast aggregat.

Även för oss som jobbar dag kan solen bli ett besvär om den fått ligga på i sovrummet hela dagen. Skillnaden för Christel är att det inte hjälper att öppna fönstret när hon ska sova, eftersom det är under de allra varmaste timmarna hon vill få sin vila.

Att inte kunna sova gott är ett problem för alla, men för Christel blir det extra påtagligt när hon jobbar flera nätter i sträck, en dygnsrytm som även med god sömn kan tära på kroppen.

Allt fler människor runt om i landet har börjat inse fördelarna med att ha det svalt hemma. Det är inte särskilt många år sedan en AC var förknippad med förkylningssymtom och ett alldeles för kallt hotellrum på utlandsresan.

Idag köper vi luft-värmepumpar som ger kyla på sommaren, eller installerar fasta AC aggregat i såväl hus som i våra sommarställen. Och för alla lägenhetsboende där ute har portabla AC kommit att bli ett välkommet tillskott när en fast AC inte går att installera och en vanlig golvfläkt inte räcker till.

Läs mer:

AC framtidens svar på klimatförändringarna och arbete hemifrån?

Allt eftersom att temperaturerna utomhus blir mer osäkra, och vi får uppleva fler värmeböljor och torra somrar, blir vår anpassning till klimatet mer tryckande. Vad som fungerat för oss tidigare är inte längre hållbart, eftersom våra kroppar inte är vana vid värmen och vår kultur inte anpassad efter dess effekter. I Sverige tar vi ingen siesta.

Vi lever inte heller på nätterna när svalkan hunnit leta sig fram. Istället ligger vi och sover när det är som svalast, och arbetar som hårdast när värmen ligger på. Att kunna återhämta sig under natten, eller kunna arbeta i ett svalt hemmakontor under dagen, blir allt viktigare, och kommer onekligen bli ännu viktigare i framtiden.

Fördelar med att ha AC och luftkonditionering hemma
AC hemma kommer troligtvis bli ännu vanligare i Svenska hem framöver, på grund av klimatförändringarna.

Luftkonditionering är ett effektivt verktyg som hjälper oss att få till den där svalkan, som vi verkligen behöver och mår bra av. Självklart finns det många andra alternativ, som luftkylare, fläktar eller hederlig vädring.

Men det är få av dessa alternativ som verkligen sänker temperaturen när solen står på hela dagen, och särskilt få som gör det på ett energieffektivt och hållbart sätt. För inte vill vi väl med våra försök att möta problemet med ett allt varmare klimat, vara med och bidra till att dess konsekvenser blir ännu större?

Har du upplevt värmen i sommar och vill ta proaktiva åtgärder redan nu?

Läs mer om portabel AC för hem, lägenhet och hemmakontor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här