Så slipper du sömnproblem

Har du ofta problem med att sova? För att få en god natts sömn är det många saker som ska fungera. Sängen ska vara skön, rummet ska vara mörkt och tyst och du ska vara avslappnad och trött. Det finns ytterligare en faktor som är med och påverkar dina dagliga sömnrutiner och som för många är ganska oväntad, nämligen temperaturen i sovrummet. Om du sover dåligt kan inomhustemperaturen i ditt sovrum mycket väl vara det som ligger bakom dina sömnproblem. Läs mer om vad som är en optimal sovrumstemperatur här.

Ett svalt sovrum minskar dina sömnproblem 

Energispartips- SovrumMellan 13 och 16 grader, så svalt rekommenderar stressforskaren Torbjörn Åkerstedt att du har i sovrummet under natten. Låter det helt galet kallt? Vi är nog inte många som tycker om att frysa när vi ska sova och till följd av sovrummet ofta alldeles för varmt om man ser till vad som är den optimala temperaturen enligt forskare. Tycker du att 13 grader är alldeles för kyligt bör du alltså hellre välja ett varmare täcke än börja höja temperaturen inomhus.

Vid varmare temperaturer får kroppen svårt att koppla av och återhämta sig, vilket leder till att sömnen blir ytligare om den blir av alls. Du minns väl sommaren 2018 när tips om sängkläder som skulle läggas in i frysen cirkulerade? Fläktar tog slut och alla ville ha AC i sovrummet för att slippa värmen.

Det behöver dock inte vara extrema temperaturer utomhus för att vår sömn ska påverkas till den grad som den gjorde den sommaren. Det räcker med att temperaturen i sovrummet är några grader för hög för att vi ska börja märka av problem och börja vrida och vända på oss. Källa.

Låter inte en AC i sovrummet alldeles för mycket?

En annan vanlig och välkänd orsak till dålig sömn är såklart oljud. Av den anledningen är det många som tvivlar på att en AC i sovrummet skulle vara en bra idé, då de är rädda för vad ljudnivån skulle innebära för sömnrutinerna. Idag är en hög ljudvolym dock ingenting man behöver oroa sig för, då de allra flesta stationära AC aggregaten är mycket tystgående även vid hög effekt.

Att installera AC utan utedel är mycket enkelt och kan göras helt på egen hand då monteringen inte kräver någon kyltekniker närvarande.
Att installera AC utan utedel är mycket enkelt och kan göras helt på egen hand då monteringen inte kräver någon kyltekniker närvarande.

Allra bäst fungerar det med en fast installerad AC, eller en AC utan utedel, om du vill ha kyla till sovrummet.

En portabel AC är däremot en lite sämre investering då ljudnivån ofta går upp eftersom du behöver ställa in ett högre fläktläge på grund av den lägre kapaciteten. Ibland är dock en portabel AC dock det enda alternativet om installation av en stationär AC inte är möjligt.

Läs mer om portabel AC

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här