För 13 år sedan, när Göran köpte sitt fritidshus utanför Stenungsund, låg skogen tät på baksidan och havet doldes bakom träden. Idag är havsutsikten lika tydlig som den är vacker. Under de 13 år som Göran haft huset är det mycket som har förändrats till det bättre, även på insidan av huset. Nyligen har de gamla och dyra el-elementen som tidigare värmde upp bostaden ersatts av en ny luftvärmepump som ger både värme och kyla för låga omkostnader.

Göran bytte gamla el-element mot effektiv luftvärmepump

goran video Polarpumpens Energiblogg
Titta på Polarpumpens reportage med Göran.

När Göran tog över fritidshuset fanns det en braskamin och några gamla el-element installerade. Huset, som är uppbyggt som ett U, med sovrummet beläget längst bort i hallen, upplevde på den tiden problem med att få en jämn spridning av värme genom hela bostaden.

Jag satte in en värmepump efter några år men den fungerade sådär. Den klarade inte av att värma hela huset, vilket ledde till att vi behövde ha elementen på i vissa av rummen.

Särskilt svårt var det att få en behaglig temperatur i sovrummet, eftersom det ligger så långt från vardagsrummet där braskaminen och den gamla luftvärmepumpen var placerad.

När den gamla luftvärmepumpen började krångla bestämde sig Göran för att leta efter en mer effektiv lösning. Valet föll på en Hero LN25, en luftvärmepump från Mitsubishi Electric. Genom en bekant fick Göran kontakt med Polarpumpen, vars rådgivare föreslog luftvärmepumpen till Göran, som är mycket nöjd med uppgraderingen.

Det bästa med den här luftvärmepumpen är att den bara är bra, jag är jättenöjd. Du kan styra den här luftvärmepumpen mycket mer och har fler valmöjligheter. Sen är effektiviteten bra och det är väl det viktigaste egentligen. Nu har vi inga element på alls, det är därför jag är så glad.

Hero LN25 ger effektiv värme till hela huset för låga omkostnader

Mitsubishi Electric Hero LN25 är en smart luftvärmepump med hög effekt och anpassningsbara funktioner. Luftvärmepumpen är utrustad med smart teknik som läser av och anpassar luftflödet och effekten efter behov, samtidigt som den ger behaglig värme och kyla till ett lågt pris.

Hero LN25 vann dessutom 2021 års luftvärmepumpstest, enligt Polarpumpens expertpanel.

bast i test Polarpumpens Energiblogg
Hero LN25 är en testvinnande luftvärmepump, enligt Polarpumpens årliga luftvärmepumpstest 2021.

Ventilationsexpertens utlåtande – en luftvärmepump är mest effektiv

Göran har mångårig erfarenhet av att arbeta med ventilation, en kunskap han gärna utnyttjar när han undersöker effektiviteten hos sin nya luftvärmepump. Ibland sitter han med sin mätare och kontrollerar flödet av luft ut ur luftvärmepumpen. Han tycker att det är särskilt kul att han idag kan uppmäta en jämn temperatur och ett bra luftflöde även i sovrummet, där det tidigare har varit svårt att uppnå utan att behöva ha de kompletterande elementen igång.

Göran är övertygad om att det var det bästa alternativet att välja en luftvärmepump för att värma upp fritidshuset, särskilt om det är energieffektivitet man är ute efter.

Det blir billigare i längden med en luftvärmepump, och du kan styra värmen mer. Dessutom går det snabbare att värma upp hela huset.

Inte bara värme med luftvärmepump – fick AC på köpet

Att man har fällt en hel del skog på tomten har inte bara resulterat i en vackrare utsikt. Den glesare skogen har även resulterat i ett större ljusinsläpp och högre temperaturer inomhus under varma sommardagar. De dagar solen ligger på blir det mycket varmt i hela bostaden, ett problem som den nya luftvärmepumpen enkelt åtgärdar.

När vi åker iväg och Texas, vår lilla hund är hemma, blir det väldigt varmt eftersom solen ligger på hela dagen. Under sommaren har vi nu haft igång AC för första gången och det har fungerat väldigt bra. När vi kommit in i huset utifrån har vi verkligen kunnat känna kylan och då har luftvärmepumpen ändå bara gått på sparlåga under dagen.

MicrosoftTeams image 3 Polarpumpens Energiblogg
När Texas är hemma sätter Göran på AC:n för att säkerställa ett behagligt inomhusklimat. Luftkonditioneringen har fungerat mycket bra under sommaren.

Fick luftvärmepumpen installerad och klar på 2 veckor via Polarpumpen

Göran köpte sin Hero LN25 med installation av Polarpumpen, och fick den nya luftvärmepumpen monterad och klar ungefär 2 veckor efter att beställningen var gjort.

Jag ringde Polarpumpen efter att jag hade tittat runt lite och beställde sedan luftvärmepumpen därifrån. Jag beställde även montering och det tog inte särskilt lång tid, kanske 2 veckor om ens det. Det var en väldigt bra kille som var här och allt gick snabbt och bra.

Har du problem med att få en jämn temperatur hemma, eller är du på jakt efter en energibesparande värmekälla och vill få hjälp på vägen? Gör som Göran och kontakta oss på 0770-777 600, eller via mail, så hjälper våra rådgivare till med att hitta den bästa lösningen för just dig!

Självklart kan du även välja att efterfråga en kostnadsfri offert, om du hellre vill få förslag på olika värmesystem hemskickade till dig innan du gör ditt val.

Därför gillar Göran Mitsubishi Electric Hero LN25

 • Luftvärmepumpen ger jämn värme till hela huset.
 • Den ger effektiv kyla under sommaren.
 • Den är lätt att använda och har många inställningsmöjligheter.
 • Luftflödet går att anpassa efter behov.
 • Luftvärmepumpen har ett förmånligt pris och hög effekt.

Vilken luftvärmepump är bäst 2021? Vilka egenskaper bör en luftvärmepump ha för att vara bäst i test? Ta del av årets test av luftvärmepumpar och ta reda på svaren.

Bäst i test 2021 – Mitsubishi Electric Hero LN25

Luftvärmepumparna - Bäst i test 2021 – Mitsubishi Electric Hero LN25
Luftvärmepumparna – Bäst i test 2021 – Mitsubishi Electric Hero LN25

Med högst betyg i 6 kategorier av 11 möjliga blev Mitsubishi Electric Hero LN25 den stora testvinnaren. Den höga energieffektiviteten i alla driftlägen, tillsammans med den högsta energiklassen som är möjligt är Hero LN25 ett utmärkt val för dig som söker ett hållbart men effektivt val för framtiden. Dessutom kommer Hero LN25 i flera olika utseenden, så det blir enkelt för dig att anpassa modell efter din övriga inredning.

Testresultat för Mitsubishi Electric Hero LN25

Skärmavbild 2021 10 13 kl. 15.43.03 Polarpumpens Energiblogg

Läs mer om Mitsubishi Electric Hero LN25 och köp här:

Bra köp 2021 – Daikin SX25-R

Luftvärmepumpar - Bra köp 2021 - Daikin SX25-R
Luftvärmepumpar – Bra köp 2021 – Daikin SX25-R

Daikin SX25-R fick ett totalbetyg på 8,6 av 10 möjliga, med högst betyg i effekt, medan ljudnivå, lägsta arbetstemperatur, pris, design och garantier hamnade precis under. Överlag är SX25-R en mycket effektiv och optimerad luftvärmepump som passar särskilt bra i Nordens kalla klimat. Med dess minimala design och utförande är modellen dessutom ett bra val för dig med begränsat utrymme. Du kan även välja att styra luftvärmepumpen genom din smarta enhet, tack vare den inbyggda WiFi-styrningen som underlättar användningen oavsett var du befinner dig.

Testresultat för Daikin SX25-R

Skärmavbild 2021 10 13 kl. 15.43.16 Polarpumpens Energiblogg

Läs mer om Daikin SX25-R och köp här:

Liten och smidig 2021 – Fujitsu 09 km slim

Luftvärmepumpar - Liten och smidig 2021 - Fujitsu 09 km slim
Luftvärmepumpar – Liten och smidig 2021 – Fujitsu 09 km slim

Fujitsu 09KM Slim är ett mycket bra val för dig som söker en värmepump för de lite mer trånga utrymmena. Luftvärmepumpen passar många olika typer av utrymmen och är därmed smidig och lätt att placera. Som energieffektiv värmekälla är kapaciteten något lägre och luftvärmepumpens totalpoäng faller på grund av detta. Fujitsu 09KM Slim saknar dessutom integrerad WiFi-styrning, en bonus som många andra värmepumpar har idag. Med en totalpoäng på 8,0 av 10 möjliga är 09KM Slim dock fortfarande ett mycket bra val för dig som inte är ute efter det allra bästa marknaden har att erbjuda, men som trots det önskar en effektiv lösning som håller god kvalitet.

Testresultat för Fujitsu 09 km slim

Skärmavbild 2021 10 13 kl. 15.43.24 Polarpumpens Energiblogg

Läs mer om Fujitsu 09 km slim och köp här:

 Bästa budgetval 2021 – Qlima S 4225

Luftvärmepumpar - Bästa budgetval 2021 – Qlima S 4225
Luftvärmepumpar – Bästa budgetval 2021 – Qlima S 4225

Årets budgetvinnare blev Qlima S-4225, luftvärmepumpen för dig som vill ha ett enkelt och prisvärt alternativ. Totalt fick Qlima 7,2 poäng av 10 möjliga, varav priset var den faktor som fick högst betyg.Jämfört med andra luftvärmepumpar i testet håller Qlima S-4225 inte riktigt lika hög energieffektivitet eller komfort, men funktionen och hållbarheten är generellt god. Det är en komplett luftvärmepump utrustad med inverterteknologi, smarta funktioner och WiFi-styrning som gör det enkelt för dig att kontrollera ditt inomhusklimat och sänka din energiförbrukning.

Testresultat för Qlima S 4225

Skärmavbild 2021 10 13 kl. 15.43.32 Polarpumpens Energiblogg

Läs mer om Qlima S 4225 och köp här:

Så betygsatte vi luftvärmepumparna

Polarpumpens expertpanel har mångårig erfarenhet och bred kunskap om vad som gör en luftvärmepump till ett extra bra val. Vissa kriterier rankas som viktigare än andra, hit hör bland annat årsvärmefaktorn, energieffektivitet och ljudnivå. En luftvärmepump med högt SCOP- och SEER-värde som har en låg ljudnivå ger dig en energieffektiv och billig luftvärmepump med hög komfort.

Kriterier

Följande faktorer har jämförts i årets test av luftvärmepumpar:

 • Effekt värme
 • Effekt kyla
 • Årsvärmefaktor / SCOP-värde
 • Energieffektivitet / SEER-värde
 • Ljudnivå utomhusdel
 • Ljudnivå inomhusdel
 • Energiklass
 • Lägsta arbetstemperatur
 • Pris (får du mycket för pengarna?)
 • Design
 • Garantier

Värt att veta om Polarpumpens test

Testerna som Polarpumpen utför baseras alltid på teknisk data tillhandahållen oss av olika tillverkare. Inför varje test väljer vår expertpanel sedan ut de parametrar som anses vara särskilt viktiga, baserat på erfarenhet och tidigare kunders behov. Eftersom alla hushåll är olika och så även behoven, är det dock viktigt att du alltid kollar på de värden som har störst betydelse för dig. Kanske bor du i sydligare breddgrader och har ett lägre behov av en hög effekt vid låga utomhustemperaturer?

Eller så ställer utrymmet du har ett större krav på värmepumpens storlek. En värmepump som får höga poäng i vårt test kanske ändå inte är det mest passande alternativet för dig, och tvärtom. Vid osäkerheter kring hur du ska tänka kring ditt val av värmepump rekommenderar vi därför att du kontaktar någon av våra säljare för att få hjälp med att hitta den värmepump som är bäst för just dina förutsättningar

Polarpumpens expertpanel

Polarpumpens testpanel består av 3 produkt- och teknikexperter som tillsammans besitter lång erfarenhet och bred kompetens inom branschen.

Gustaf

Produktchef GustafGustaf har jobbat med värmepumpar i över 10 år och är i dagsläget produktchef på Polarpumpen. Som produktchef arbetar Gustaf med kunden i fokus, och letar ständigt nya produkter som ska se till att konsumenter i Norden ska få marknadens bästa erbjudanden.

Erik

Erik är Polarpumpens säljchef och har lång erfarenhet av kundorienterat arbete. Tack vare sin långa erfarenhet och dagliga kontakt med Polarpumpens kunder vet Erik vad som är viktigast ur kundens perspektiv när det kommer till köp av värmepumpar och andra värmelösningar till hemmet.

Tomas

Tomas jobbar som teknisk expert på Polarpumpen. Genom daglig kontakt med kunder har Tomas mycket erfarenhet av de fel som kan uppstå och besitter därmed god insikt i vad som avgör om en värmepump håller hög kvalitet. Hans kompetens bidrar till att öka medvetenheten kring vilka värmepumpar som håller hög standard ur såväl branschens som kundens perspektiv.

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här