Varför luktar mitt sommarhus konstigt?
Investera i avfuktare eller ozongenerator för att hålla din sommarstuga doftfri.

”Men…varför luktar sommarhuset så unket trots att vi vädrat och vädrat?” Att sommarstugor äger en särskild doft vet de flesta som någon gång spenderat tid i ett. Doften kan bäst kanske beskrivas som unken fuktig jord och kan vara svår att få bort. Vi har lösningen.

Varför luktar mitt sommarhus konstigt?
Investera i avfuktare eller ozongenerator för att hålla din sommarstuga doftfri.

Fukt i krypgrunden

En av anledningarna till den dåliga doften kan vara att det kommit in fukt i huset genom krypgrunden eller torpargrunden (äldre grund som påminner om krypgrund)

Ett vanligt problem med sommarstugor är dålig isolering, fönster och golv, som inte är gjorda för att bli fuktiga. Har du otur har det börjat växa mögel i grunden som sakta tar sig uppåt. Det är heller inte konstigt om det skulle göra det, äldre hus som inte används och värms upp hela året kommer med en del nackdelar – fukt är en av dem. Men inga nackdelar utan lösningar!

fukt i krypgrund
En avfuktare i din krypgrund kan vara räddningen för oönskade dofter.

Så får du bort dålig lukt i sommarstugan

Det finns ett par knep att ta till och produkter att köpa för att få din sommarstuga att lukta gott. Dessa produkter kommer också att ge ditt hus längre livslängd och hjälpa dig att underhålla det. Ofta uppstår inte dålig lukt av sig själv, undersök alltid noga vart lukten kommer ifrån. Ibland finns det orsaker som kräver andra metoder, döda möss i väggarna till exempel. Inget doftljus eller doftspray i världen få ditt hus att lukta gott då. Är det mögel och röta som är problemet kan huset behöva saneras av ett företag.

Avfuktare till krypgrund

En avfuktare till din krypgrund kan vara ett sätt att bli av med oönskad doft i huset. En termisk avfuktare lämpar sig utmärkt för krypgrund och torpargrund, då den värmer området med hjälp av värmeslingor, vilket också leder bort fukt. En annan smart grej är att ha din luftvärmepump på underhållsvärme hela året (om sådan finns), då tar fukten inte över.

Fukt sprider sig från krypgrund och källare upp till väggar, golv och tak. Särskilt i sommarhus där konstruktionen ofta är av enklare sort och inte särskilt välisolerat. Det kommer att skydda huset mot mögel och röta, som i sin tur kan vara en av anledningarna till varför sommarstugan luktar konstigt eller illa.

Ozongenerator tar bort dålig lukt

Hört talas om ozongenerator? Det är en hjälte som genom luft och elektricitet tar bort och bryter ner partiklar som skapar dålig lukt. Brandrök, doft av mögel och sporer – det ordnar en ozongenerator, och ser också till att de inte kommer tillbaka. Du kan dessutom flytta runt den till olika utrymmen där den behövs, eftersom den är så liten och smidig. Ta med den i husvagnen, på båten, till din bostad, klubblokal eller sommarstuga. Var noga med att först undersöka källan till problemet – är orsaken till doften kvar, kommer lukten att komma tillbaka.

Hjälp, det luktar i sommarhuset fortfarande

Anlita en expert om du inte hittar källan till problemet, att få bort döda djur ur väggarna kan vara svårt att göra själv, mögel som rotat sig djupt och letat sig på många ställen kan kräva en sanering man inte heller kan göra själv. Eftersom vi dock vet att svenskar älskar att felsöka och försöka ordna problemet själv, kanske någon av dessa länkar kan vara till din hjälp på din väg att hitta det som luktar i sommarhuset:

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här