En portabel AC får man alltid ha i lägenhet, oavsett om man bor i bostadsrättsförening eller hyr sin bostad. En fast installerad AC kan vara svårare att installera.
En portabel AC får man alltid ha i lägenhet, oavsett om man bor i bostadsrättsförening eller hyr sin bostad. En fast installerad AC kan vara svårare att installera.

Det går absolut bra att ha AC i lägenhet, men vissa modeller är svårare att installera eller få godkända av föreningen. Vill du vara säker på att din AC är okej att ha i lägenheten bör du välja en portabel AC. Portabel luftkonditionering går bra att ha i såväl bostadsrätt som i en hyresrätt eftersom de inte kräver någon installation.

Får man installera AC i lägenhet?

Det är okej att installera portabel AC i lägenhet, men med fast AC kan det vara svårare. En fast installerad AC kräver en större installation som gör en viss åverkan på bostaden och behöver därför ett godkännande från föreningen. Om du vill säkerställa ett behagligt inomhusklimat i lägenheten i sommar är det bästa alternativet därför att välja en portabel AC.

Är portabel AC bra i lägenhet?

Portabel AC är oftast det bästa alternativet till lägenhet och bostadsrättsförening. Anledningen är att portabel AC inte kräver installation och inte gör någon permanent åverkan på bostaden eller fasaden.
Portabel AC är oftast det bästa alternativet till lägenhet och bostadsrättsförening. Anledningen är att portabel AC inte kräver installation och inte gör någon permanent åverkan på bostaden eller fasaden.

Med en portabel AC får du behaglig svalka precis där du behöver den, dessutom för en låg energiförbrukning. Det enda du behöver för att montera din AC är tillgång till ett fönster eller en dörröppning genom vilken du placerar en frånluftsslang.

Den portabla AC:n kyler ner luften och förflyttar värmen utomhus, genom slangen, och lämnar lägenheten behagligt sval.

Många tror att effekten av en portabel AC inte är tillräcklig, men så länge du väljer ett tillräckligt effektivt aggregat behöver du inte oroa dig. Du slipper ansöka om tillstånd och du gör ingen åverkan på bostaden, samtidigt som du får möjlighet att flytta din luftkonditionering mellan olika rum under dagen.

Du kan med andra ord säkerställa ett behagligt klimat i vardagsrum eller kök under dagen, för att sedan flytta in AC:n i sovrummet så att du sover bättre under natten, vilket inte är möjligt om du installerar en fast AC.

Vilken AC är bäst till lägenheten?

När du ska välja AC till lägenheten är det viktigt att du utgår från hur stora ytor du ska kyla och väljer luftkonditionering med tillräckligt hög effekt. En rätt dimensionerad AC ger en lägre energiförbrukning och säkerställer att du alltid har det tillräckligt svalt inomhus.

Det är inte alltid lätt att veta vilken AC som är bäst för just dig och ibland kan det vara skönt med lite hjälp för att se till så lösningen blir så bra som möjligt. Här har vi sammanställt portabel AC som fått bäst i test, som därmed är ett bra val om du vill få effektiv kyla till lägenheten i sommar:

Har man rätt till AC i en bostadsrätt?

Komfortabel kyla i lägenheten borde vara en självklarhet under sommarens allra varmaste dagar, men i dagsläget finns det inget krav från bostadsrättsföreningen att säkerställa kyla under sommaren.

I Miljöbalken (9 kap § 9) framgår det att bostadsrättsföreningar har en skyldighet att göra det som rimligen krävs för att förhindra olägenheter i människors hälsa, vilket i dagsläget endast innebär att föreningen har en undersökningsplikt och en skyldighet att agera vid temperaturer över 26 grader.

Får man ha AC i lägenhet?
Bostadsrättsföreningen har ingen skyldighet att installera AC, även under sommarens allra varmaste dagar. En egen portabel AC kan därför vara det enda alternativet när man vill ha effektiv svalka i lägenheten.

Skyldigheten gäller dock inte under tillfälliga värmeböljor, då du som föreningsmedlem istället kan behöva acceptera ohållbara temperaturer.

Värmeböljor klassas som extrema väderförhållanden och regler som annars gäller vid för höga temperaturer gäller därför inte på samma sätt.

Föreningen har, under dessa förutsättningar, ingen skyldighet att agera genom att vidta åtgärder som hjälper till med att sänka temperaturerna inomhus. Självklart kan man som föreningsmedlem ta upp frågan med styrelsen, som vid upprepade problem bör undersöka vad som kan göras framöver.

Att installera ett fast kylaggregat i samtliga lägenheter är dock ett ganska stort projekt som innebär viss åverkan på fasaden och som kan komma att påverka husets ventilationssystem. En portabel AC påverkar inte huset på samma sätt och är därför oftast en bättre och mer smidig lösning.

Läs mer:

Läs mer om portabel AC för hem, lägenhet och hemmakontor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här