får man ha luftkonditionering i lägenhet

Under sommaren är det vanligt att det blir för varmt i lägenheten, särskilt under värmeböljor som de vi sett de senaste åren. Vilka möjligheter finns det egentligen för behaglig kyla i lägenheten, får man ha AC i lägenhet? Här går vi igenom vilken typ av AC eller luftkonditionering som är okej att installera i en bostadsrättsförening eller en hyresrätt.  

Får man installera AC i lägenhet?

Det är okej att installera portabel AC i lägenhet, men med fast AC kan det vara svårare. En fast installerad AC kräver en större installation som gör en viss åverkan på bostaden och behöver därför ett godkännande från föreningen. Om du vill säkerställa ett behagligt inomhusklimat i lägenheten i sommar är det bästa alternativet därför att välja en portabel AC. 

Är portabel AC bra i lägenhet?

Med en portabel AC får du behaglig svalka precis där du behöver den, dessutom för en låg energiförbrukning. Det enda du behöver för att montera din AC är tillgång till ett fönster eller en dörröppning genom vilken du placerar en frånluftsslang. Den portabla AC:n kyler ner luften och förflyttar värmen utomhus, genom slangen, och lämnar lägenheten behagligt sval. Många tror att effekten av en portabel AC inte är tillräcklig, men så länge du väljer ett tillräckligt effektivt aggregat behöver du inte oroa dig. Du slipper ansöka om tillstånd och du gör ingen åverkan på bostaden, samtidigt som du får möjlighet att flytta din luftkonditionering mellan olika rum under dagen. Du kan med andra ord säkerställa ett behagligt klimat i vardagsrum eller kök under dagen, för att sedan flytta in AC:n i sovrummet så att du sover bättre under natten, vilket inte är möjligt om du installerar en fast AC. 

Läs mer om portabel AC för lägenhet här.

Vad ingår i en bostadsrätt?

Komfortabel kyla i lägenheten borde vara en självklarhet under sommarens allra varmaste dagar, men i dagsläget finns det inget krav från bostadsrättsföreningen att säkerställa kyla under sommaren. I Miljöbalken (9 kap § 9) framgår det att bostadsrättsföreningar har en skyldighet att göra det som rimligen krävs för att förhindra olägenheter i människors hälsa, vilket i dagsläget endast innebär att föreningen har en undersökningsplikt och en skyldighet att agera vid temperaturer över 26 grader. Skyldigheten gäller dock inte under tillfälliga värmeböljor, då du som föreningsmedlem istället kan behöva acceptera ohållbara temperaturer. Värmeböljor klassas som extrema väderförhållanden och regler som annars gäller vid för höga temperaturer gäller därför inte på samma sätt. Föreningen har, under dessa förutsättningar, ingen skyldighet att agera genom att vidta åtgärder som hjälper till med att sänka temperaturerna inomhus. Självklart kan man som föreningsmedlem ta upp frågan med styrelsen, som vid upprepade problem bör undersöka vad som kan göras framöver. Att installera ett fast kylaggregat i samtliga lägenheter är dock ett ganska stort projekt som innebär viss åverkan på fasaden och som kan komma att påverka husets ventilationssystem. En portabel AC påverkar inte huset på samma sätt och är därför oftast en bättre och mer smidig lösning. 

Läs mer:

Så smidigt monterar du din portabla AC i lägenheten.

Vilken AC är bäst till lägenheten?

När du ska välja AC till lägenheten är det viktigt att du utgår från hur stora ytor du ska kyla och väljer luftkonditionering med tillräckligt hög effekt. En rätt dimensionerad AC ger en lägre energiförbrukning och säkerställer att du alltid har det tillräckligt svalt inomhus. Det är inte alltid lätt att veta vilken AC som är bäst för just dig och ibland kan det vara skönt med lite hjälp för att se till så lösningen blir så bra som möjligt. I vår guide  kan du enkelt få fram alternativ på AC modeller som passar bra för just dina förutsättningar. Självklart går de även bra att kontakta oss för att få hjälp direkt av någon av våra experter! 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här