sommar

Många blir glada när sommarens värme kommer och drar glatt ur värmepumpens kontakt och ägnar sedan inte värmepumpen en tanke på hela sommaren. Detta kan dock ställa till det för dig i ett senare skede och det kan vara värt att ägna värmepumpen lite uppmärksamhet även under sommaren.

Låt värmepumpen få ström under sommaren

Vi tycker att det är en bra idé att låta värmepumpens kontakt sitta i under sommaren, eftersom det inte kräver mycket energi. Samtidigt förhindrar strömmen i maskinen att djur tar sig in och bygger bo. Utedelen på en värmepump passar bra som bostad för djur och de får tak över huvudet vid regn. Om skador uppstår för att djur tar sig in i värmepumpen gäller inte garantin.

Motionera värmepumpen under sommaren

Värmepumpen mår precis som alla andra maskiner bra av att få röra på sig ibland. En bil som står stilla i flera månader mår kanske inte så bra efteråt. Det är samma sak med en värmepump. Det kan vara en god idé att inte bara låta kontakten sitta i under sommaren, utan även låta värmepumpen gå någon gång ibland.

Om du testar värmepumpen ibland, upptäcker du fel i god tid. De flesta sätter på sina värmepumpar samtidigt i början av hösten och det är också då serviceteknikerna har som mest att göra. Om något är fel med värmepumpen kan du behöva vänta en tid på att en servicetekniker skall komma hem till dig för att undersöka problemet, sedan på att en reservdel skall komma och sedan på att serviceteknikern skall komma tillbaka. Det kan ta åtskilliga veckor. Under tiden får du betala mer för energin i hemmet.

Om du istället kontrollerar värmepumpen med jämna mellanrum, upptäcker du fel i god tid och kan kanske till och med förhindra att fel uppstår. Då har du gott om tid att få eventuella fel åtgärdade, innan det syns på din elräkning.

Värmepumpen kan skadas av åska

Värmepumpen kan skadas av åska och därför är det bra att dra ur kontakten vid åskväder, precis som man gör med andra elektriska apparater. Det kan också vara klokt att dra ur kontakten, om du reser bort, för man kan ju omöjligt veta om det blir åska.

Viktigt för luftkonditionering

Det finns ett par viktiga saker att tänka på om du använder luftkonditionering under sommaren:

  • Kontrollera så att dräneringsröret inte är blockerat. Dräneringsröret dränerar det vatten som bildas vid luftkonditionering i värmepumpens innedel. Vattnet dräneras ut på utsidan av huset. Om röret är blockerat rinner vattnet ut på insidan, något du garanterat vill undvika.
  • Dra aldrig ur sladden direkt efter du har kört luftkonditionering. Värmepumpens innedel blir fuktig vid luftkonditionering och detta kan resultera i att mögel bildas. Mögel som du sedan effektivt sprider i hemmet, när du sätter på värmepumpen igen. Många värmepumpar avfuktar automatiskt efter luftkonditionering, men inte om du drar ur sladden!

4 KOMMENTARER

  1. Är det sant att det drar mycket mer när värmepumpen används på sommaren för att kyla ner i stängda ytrymmen jämfört med uppvärmningen på vintern? Hur mycket dyrare kan det bli?

    • Hej,

      Nja, det är lite av en myt att det skulle krävas så mycket mer energi att kyla med en värmepump. Vad som blir dyrast/mest energikrävande beror på ganska många faktorer, framför allt hur mycket man ska värma eller kyla. Är det 5 plusgrader ute och man behöver värma huset till 20 grader krävs inte lika mycket energi som när det är 15 minusgrader. Och på samma sätt krävs det mer energi att kyla, ju varmare det är och ju lägre temperatur man önskar. Så vid vilka faktorer ska man egentligen jämföra?

      Läs gärna vårt inlägg om hur mycket det egentligen kostar att använda luftvärmepumpen till luftkonditionering under sommaren.

      Med vänlig hälsning
      Polarpumpen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här