Checklista för huset på vintern

Vintern är en bra period för att se över huset från insidan. Det är viktigt att du har förberett huset inför kyla, frost och snö (spana in vår guide för hur du gör det här), men en del saker kan du även göra under de kallare månaderna.

Inomhus

knapp  Ventilation

Håll ventilationsdonen öppna och rengjorda från damm och smuts. Sätt inte för dem i tron om att minska på kostnaderna för uppvärmning. Tvärtom hjälper rätt ventilation till för att sprida värmen jämnt i huset och du behöver inte skruva upp elementen på max.

knapp  Se över dina värmekällor

Fungerar element, värmepump eller annan uppvärmning som det ska? Behöver du lufta elementen? Om du upplever att luftvärmepumpen inte ger lika bra effekt längre, kan det vara dags för service. Eller byta ut den, om den börjar bli gammal.

knapp  Isolering och tätning

Se över tätningslisterna om det drar kallt från dörrar och fönster. Bor du i ett gammalt hus med dålig isolering, kanske du ska fundera på nya isoleringslösningar till nästa år, för att minska på uppvärmningskostnader.

knapp  Elda inne

Har du braskamin eller öppen spis? Använd ordentligt torkad ved, sur ved kan avge onödigt mycket rök. Elda ett par klabbar i taget för att inte överhetta rökrören och rökkanalerna, annars kan tjäran i skorstenen fatta eld.

Utomhus

Luftvärmepumpens utedel

Har du en luftvärmepump? Skydda utedelen mot snö och is med ett värmepumpsskydd eller ett tak.

Vattnet från avfrostningen håller du undan med hjälp av ett dräneringstråg. Du kan även ha en hink under utedelen som du tömmer ofta, men tänk på att vattnet snabbt kan frysa när det är minusgrader.

Problem med luftvärmepumpen? Läs mer här.

knapp  Skotta

Du som villaägare är oftast ansvarig för att hålla gångvägar utanför huset fria från snö. Ofta ingår även att skotta undan plogbilens snövallar. Kolla med din kommun vad som gäller och skotta bort snö från uppfart, garageplats, trappor och gångvägar.

knapp  Sanda

Som husägare är du även skyldig att hålla uppfart, trappa och gångvägar halkfria. Skulle någon skada sig på en isfläck (brevbäraren, sophämtaren eller någon annan som besöker dig), är det du som är ansvarig. Sanda ordentligt!

knapp  Tak på hus och altan

Du ansvarar för att hålla undan sådant som kan falla ner från taket, så skotta bort snö och ta bort istappar. Skotta även på eventuellt altantak, och stötta upp med en pelare mitt under taket om det kommer mycket snö.

Resa bort i vinter?

knapp  Stäng av vattnet

På vintern är det vanligt att resa på solsemester. Stäng av huvudkranen om du ska iväg en längre tid, för att förhindra större vattenskador om något skulle läcka när du är borta.

knapp  Behåll värmen på

Behåll värmen på lägst 15 grader om du reser bort. Du förhindrar fukt- och frysskador ifall något skulle hända, och det slösar mer pengar och energi än det sparar att värma upp huset när du kommer hem igen. Vissa värmepumpar och varmvattenberedare har en semesterinställning, som sänker temperaturen några grader under den tid du är borta, alternativt kan du behöva stänga av varmvattenberedaren helt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här