En vanlig fråga under sommarhalvåret är varför värmepumpen stänger av sig själv i tid och otid. Oroa dig inte – det är inget fel på värmepumpen, den fungerar precis som den ska!


De flesta värmepumpar har minsta kapacitet/effekt angiven. Kapacitet och effekt betyder samma sak men kallas olika beroende på tillverkare. Vanligast är att pumpen har en maximal, nominell och minsta kapacitet.

Vad är minsta kapacitet?

Din värmepump kan inte varva mindre än dess minsta kapacitet. Är behovet lägre än minsta effekt så stannar pumpen, för att starta igen när behovet finns. Även om du har en inverterkompressor kan det under en vår och sommar innebära många stopp och starter, främst i mindre hus.

Varför stannar min värmepump?

Din värmepump stannar under sommaren för att ditt hem är i behov av mindre värme än din värmepumps minsta kapacitet.

Stäng av din värmepump om..

den sätter på och stänger av sig själv flera gånger per dag. Då rekommenderar vi att du stänger av värmepumpen och sätter på den igen, antingen för natten eller när det blir kallt.

Låt din värmepump vara på..

om den fortsätter att vara i avstängt läge. Stänger din värmepump av sig och stannar i det läget kan du låt pumpen fortsätta vara igång. Då stör den ingen, och går igång när det är dags att värma ditt hem igen.

Tips!

Bor du i ett litet hus och ska köpa värmepump kan det vara bra att se över att den minsta kapaciteten är låg på din värmepump. Exempel på bra pumpar kan vara Fujitsu LM Slim 09  och Daikin N25.

Ytterligare information om vad du bör tänka på för att ta hand om din värmepump ordentligt under sommaren hittar du här! 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här