högt elpris i sommar

Den senaste tiden har vi i perioder sett flera fall av rekordhögt elpris och nu i veckan rapporteras det flitigt om stigande priser, trots att det är sommar; på sommaren brukar elpriserna vara låga. Varför är det så höga elpriser just nu och vad förväntas hända framåt?

Varför är det rekordhögt elpris?

Orsakerna bakom de höga elpriserna är flera. Här kommer de viktigaste:

Kriget i Ukraina

De höga elpriserna i Sverige beror på att efterfrågan på el har ökat i resten av Europa, som en följd av kriget mellan Ukraina och Ryssland. Europa slutar handla olja från Ryssland, som i sin tur har strypt gasen till EU, vilket har trissat upp priserna på dessa resurser och i förlängningen en ökad efterfrågan på el. (Detta har vi rapporterat om tidigare.)

Tillfälligt lite blåst

De tillfälligt ökade priserna just den här veckan, beror också på att det inte blåst så mycket, vilket ger mindre el från vindkraften. Det senaste halvåret har vi sett en mycket stark koppling mellan mängden blåst och det aktuella timpriset på el.

när vindkraftverken står still får vi rekordhögt elpris

En torr vår

Ytterligare en faktor är att våren har varit relativt torr, vilket påverkar vattenlagren för vattenkraften. Även i Norge är tillgången till vattenkraft ovanligt låg, vilket även det spiller över på Sveriges tillgång och prisbild.

Hur ser prognosen ut för elpriset?

Vanligtvis ser vi att elpriset sjunker under sommaren, då det inte behövs lika mycket el. Efterfrågan brukar sjunka ytterligare när fler är på semester. Detta gör att man förväntar sig att de tillfälligt onormalt höga priserna vi sett den här veckan kommer att sjunka något. Lite mer vind kommer också ha en positiv inverkan på elpriserna.

Samtidigt ser inte situationen i Europa ut att förändra sig snart. Vi kommer fortsatt påverkas av situationen i Europa och hur väl vattenlagren fylls på. Så höga elpriser är nog en verklighet vi kommer får leva med en tid framåt.

Elpris bara en ökad utgift

Samtidigt som vi ser ovanligt högt elpris, har vi en hög inflation och stigande priser överlag. Det rapporterades i veckan om att en genomsnittlig barnfamilj i förväntas få ökade utgifter med ca 40 000 kronor i år.

Du vet väl att du hittar massor med produkter i vår butik som hjälper dig att spara el och minska dina utgifter?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här