Sveriges Radio uppmärksammade nyligen brandrisken i gamla värmepumpar. En brandrisk du som värmepumpsägare kan eliminera genom att se till att din pump installeras av hantverkare med rätt behörighet och därefter håller efter din värmepump med regelbundet underhåll och service.

Värmepump och brand

Precis som med all annan elektronik, till exempel dina vitvaror, TV och dator, finns det en liten brandrisk att ha en värmepump. All elektronik det samlas damm på kan, om man har otur, börja brinna. I värmepumpen kan det samlas damm runt kretskortet och motorn, något som åtgärdas vid service. Brand i värmepump är dock mycket ovanligt och skulle det ske beror det oftast på att det varit ett tillverkningsfel, att elen är felinstallerad, eller att elektroniken blivit alldeles för dammig.

De bränder som uppstår i värmepumpar sker oftast i de som installerats felaktigt. Värmepumpen ska installeras av en certifierad kyltekniker och elen ska dras av en elektriker med behörighet för el-installation. Varför brand uppstår beror i de flesta fall på hemmabygge som inte har utförts korrekt.

Vid mer sällsynta fall förekommer även konstruktionsfel, något som kan hända med alla produkter.

Ta hand om din innedel

Har du en luft-luftvärmepump är det viktigt att du ser efter pumpens innedel och pumpens utedel. På din värmepumps innedel är det viktigt att rengöra filtren så att det inte samlas damm inne i pumpen. Rådgör med din manual för hur du ska göra med just din pump – vissa filter tål exempelvis vatten, medan andra inte gör det. Vissa värmepumpar, speciellt de nyare, kan ha specialfunktioner som kräver extra underhåll.

Smutsig luft-luftvärmepump
En smutsig luft-luftvärmepump kan utgöra en hälso- och brandrisk

Ta hand om din utedel

Utedelen till din värmepump är minst lika viktigt, om inte viktigare att hålla efter. Du bör med jämna mellanrum borsta bort, snö, löv, smuts och annat som lägger sig som ett täcke över eller letar sig in i utedelen. Det kan vara smart att investera i antingen ett värmepumpstak eller ett värmepumpsskydd .

Under vintern när snön ligger och solen är framme, kan snön på ditt tak smälta och droppa ner på din värmepumps utedel. Om värmepumpen är i skuggan, kyls den smälta snön ner igen och fryser fast på utedelen, vilket i värsta fall kan leda till skador på främst rörliga komponenter. Under sommaren däremot tar många  (tips inför sommarhalvåret hittar du här) och då värmepumpen är strömlös söker sig djur av alla de slag in i pumpen för ett mysigt bo. Se därför till att inget är inne i pumpen när du sätter igång strömmen.

Ett tak skyddar din utedel från snö, snöras från taket och annan nederbörd och olyckor. Ett värmepumpsskydd både täcker och döljer din värmepumps utedel. Den skyddar din värmepumps utedel från ruskigt väder, starkt solsken, snö och nederbörd som annars kan skada din värmepump.

Vikten av service

Det är viktigt att du rengör din pump ordentligt med jämna mellanrum, och något som kan hjälpa dig med det är rengöringsspray som du använder minst en gång om året.

Du bör också, med jämna mellanrum, ta hem en certifierad servicetekniker för service av din värmepump.  Den certifierade teknikern kan rengöra pumpen mer på djupet, har bättre koll på vad som ska göras och vilka delar av pumpen som är extra känsliga. Serviceteknikern kollar även så att funktionerna i din värmepump fungerar som de ska, något man som lekman inte kan göra. Genom en service kan man även undvika fel på eller för de rörliga komponenterna i tid.

TIPS!

Förebygg!

Förebygg problem genom rengöring och regelbunden service. Skydda gärna din värmepump med ett värmepumpstak eller ett värmepumpsskydd.

Överhettningsskydd!

Många nya värmepumpar har någon form av överhettningsskydd och brandsäkerheten hos en värmepump hänger till stor del samman med vilket märke du väljer. Välj en värmepump av ett känt kvalitetsmärke, så får du en säkrare värmepump.

Pulversläckare!

Till din villa, lägenhet eller sommarstuga/fritidhus rekommenderas sexkilos pulversläckare. Den ska vara godkänd enligt SS EN 3-7 och helst med en hög effektivitetsklass, till exempel 43A 233B C eller högre.  En pulversläckare leder inte el och är därför optimal för ditt hem. Den är relativt enkel, släcker snabbare och är säkrare än skum. Din försäkring brukar oftast inte gälla om du inte har brandvarnare och brandsläckare i ditt hem.

Se över din nuvarande pump

Hur gammal är din värmepump? De moderna värmepumparna har många säkerhetsaspekter som de äldre pumparna saknar och kanske är mer än nödvändigt att ha i ett hem. Är du på jakt efter en ny värmepump eller behöver lite vägledning hör av dig till experterna på Polarpumpen 0770-777 600 .

4 KOMMENTARER

  • Hej Rune

   Antar att du syftar på värmepumpstaket. Det ingår distanser till vägg, så att taket ska kunna monteras rätt mot väggen.

   Med vänlig hälsning
   Polarpumpen

    • Hej,

     Det kommer förmodligen inte fungera så bra. Utedelen har vibrationsdämpare under sig av en anledning och det är att den rör sig en del. En skiva som läggs på kommer troligen inte stanna kvar.

     Med vänlig hälsning
     Polarpumpen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här