förbered AC inför säsong

Se till att testa din luft-luftvärmepump i god tid inför hösten, innan kylan slår till och du behöver värmen. Om det skulle vara några problem, har du på så vis god tid på dig att få det åtgärdat. 

Mjukstart steg för steg:

 1. 1. Börja med att rengöra värmepumpens utedel utvändigtTorka av utedelen med en fuktig trasa
  Använd en fuktig trasa, vatten och såpa om det behövs. Kontrollera undersidan av utedelen så att dräneringshålen i botten inte är igentäppta, så att kondensvatten kan rinna ur som det ska.
 2. 2. Övergå till att se över utedelen invändigtTitta efter smuts inuti värmepumpen
  Tänk på att många av värmepumpens invändiga delar är direkt strömförande. Slå därför av strömmen innan du undersöker din värmepump.Kontrollera insidan för smuts genom att kika in framifrån med en ficklampa. Stora smutsansamlingar vid igångsättning kan skada maskinen. Ser det ut som att värmepumpens inre delar är täckta av mycket smuts, – kontakta sakkunnig för rengöring av utedelen invändigt (Polarpumpen: 0770-777 600).
 3. 3. Damma innedelen utvändigtDamma värmepumpens innedel
 4. 4. Finrengör innedelens luftfilterRengör filtren
  Öppna luckan på innedelens framsida och plocka ut filtren och dammsug dem noga. Ser filtren väldigt slitna ut och har använts under flera år, kan det vara bra att överväga att köpa nya filter, så att luftreningen kan fungera på bästa sätt. Se manualen för vilka rekommendationer som gäller för just din luftvärmepump.
 5. 5. Sätt igång värmepumpen, – under de första timmarna på max dryga 20°Starta på en låg temperatur
  Var skonsam mot maskinen genom att låta värmepumpen ”jobba igång sig” och arbeta i lägre varvtal under de första timmarna, efter att den har varit avslagen under en längre period. Tänk även på att värmepumpen med fördel sätts igång när det är plusgrader utomhus.Var under de första dygnen särskilt uppmärksam på unken lukt, vilken kan tyda på mögel inne i luft-luftvärmepumpen. Överväg att beställa service om du känner obekanta lukter.
 6. 6. Överväg service
  Luft-luftvärmepumpar behöver service med ett par års mellanrum, främst för att de förlorar effekt med tiden. Detta beror på att smuts tar sig in i värmepumpen, där det är svårt att göra rent. Med värmepumpsservice får du upp effekten igen. Samtidigt kontrollerar serviceteknikern att värmepumpen fungerar som den ska och att din värmepump helt enkelt mår bra.
  » Här kan du beställa service av luft-luftvärmepump (fr. ca. 1 990 kr)
 7. 7. Skydda utedelen mot väder och vind
  Montera ett värmepumpsskydd som hindrar bl.a. snö och löv från att blåsa rakt på utedelen eller landa ovanpå. Med ett skydd kan värmepumpen arbeta mer ostört och således mer effektivt. Måla skyddet i samma färg som fasaden!
  » Här kan du beställa värmepumpsskydd (ca. 1 490 kr)

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här