Hej. Köpte en Panasonic luftvärmepump från er för ett tag sedan. Hur ofta ska jag serva den? /David

David är inte ensam om sin fråga. Det är många som undrar hur ofta en luft-luftvärmepump ska servas. Kanske är du en av de som undrar? Vi går igenom hur ofta du bör serva värmepumpen och varför.

service kundfråga illustrationVi rekommenderar service med ca 2 års mellanrum

Vi rekommenderar att du beställer service av din luft-luftvärmepump med ca 2-3 års mellanrum. Exakt hur ofta du behöver serva din luft-luftvärmepump beror i stor utsträckning på hur väl du själv sköter den. Använder du luft-luftvärmepumpen för luftkonditionering på sommaren, är det bra med tätare intervall.

Varför ska jag serva luftvärmepumpen?

 • Bättre effekt
 • Håller längre
 • Större besparing

Bättre effekt och hållbarhet med service

Anledningen till att vi och andra i branschen rekommenderar service, är att en servad luft-luftvärmepump både ger bättre effekt och håller längre. Vi vet helt enkelt att du kommer att vara mer nöjd med din luftvärmepump, om du får den servad.

Undersökningar visar att en luft-luftvärmepump kan tappa uppåt 30 % i effekt på några år. Genom att serva luft-luftvärmepumpen kommer du därför göra en större besparing och pengarna du lägger ut på service, kommer du snart ha fått tillbaka genom lägre elkostnader.

Luftvärmepump
Såhär kan det se ut på service av en luftvärmepump!

Inget specifikt krav på service för giltig garanti

Många försäljare kräver regelbunden service eller tecknande av serviceavtal för att garantin ska gälla – det gör inte vi. Vi tycker nämligen att du som kund själv ska få välja hur du vill göra med service, och vem du vill anlita. Vi rekommenderar dock att du anlitar en expert med jämna mellanrum.

Även om vi inte har några specifika krav på service, så är det precis som med alla andra produkter – om de går sönder för att de inte har skötts på rätt sätt, räknas det som handhavandefel och då gäller inte garantierna.

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

4 KOMMENTARER

 1. Hej. Min luftvärmepumpen producerar bara kall luft undrar om det kan bero på fel installation eller är den bara för att göra kall luf
  Mvh Nahrin

  • Hej,
   Den vanligaste anledningen till att en luftvärmepump producerar kall luft är att man har gjort fel inställning på fjärrkontrollen (På vissa är det en snöflinga för att producera kyla och en sol för att producera värme och de kan vara ganska lika), men det finns andra anledningar. Vi har satt ihop en liten guide här där du felsöka de vanligaste anledningarna: Felsökning luft-luftvärmepump.
   Med vänlig hälsning
   Polarpumpen

 2. Hej. Min luftvärmepump från bosch har börjat på att vibrera så mycket att jag störa av det på nätterna samt att den inte orkar hålla värmen den.är inställd på. Det blir alltid kallare än angivna grader. Vad beror detta på? Behövs det service?

  • Hej Sara,

   Jag det låter som att det kan vara bra med en service. Med service kan man få upp effekten igen, när värmepumpen blivit lite trött. Sen nämner du inte hur gammal värmepumpen är, för den kan också börja bli gammal.

   Med vänlig hälsning
   Anna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här