checklista höst

“Vad behöver jag göra med huset på hösten?” är en fråga många ställer sig nu när temperaturerna börjar falla. Det är en god idé att sköta om huset lite extra innan det börjar frysa på ordentligt. Ta hjälp av vår checklista för tips på saker att göra i huset i höst, för att hålla det i toppskick.


Taket

knapp  Takpannor, läkt och papp

Hur ser det ut uppe på taket? Gå upp och se över eventuella trasiga takpannor, byt ut om du hittar några. Lyft på dem och kontrollera läkt och papp under. Pappen ska vara mjuk och sviktande, annars kan den vara fuktskadad.

knapp  Vattenläckage

Är taket vattentätt? Det är bra att kolla innan det börjar regna och snöa alltför mycket. Titta efter håligheter eller annat som kan orsaka läckage, och hur ser det ut runt skorstenen?

knapp  Takrännor och stuprör

Är hängrännorna fulla av höstlöv? Finns det sprickor i takrännor och stuprör? Rensa dem från blad och barr som kan hindra vattnet att rinna undan och frysa igen när det blir minusgrader. Investera i en lövsil om det behövs. Byt ut eller täta rören tillfälligt med fogmassa om det finns sprickor, för att förhindra att de läcker vatten som kan skada fasad och grundmur.


Fasaden

knapp  Fönster och dörrar

Är fönster och dörrar i bra skick och kan stå emot rusk och regn? Är tätningslisterna hela och elastiska?


Inomhus

knapp  Värme

Det börjar bli dags att slå på värmen hemma, fungerar det som det ska? Lufta elementen om du behöver och kolla tryckmätaren om du behöver fylla på med vatten i värmesystemet. Om du har en luftvärmepump, är det bra att sköta om både utedel och innedel innan den behöver jobba på högtryck. Har du öppen spis eller kamin hemma? Rengör om det behövs, och kanske är det dags för sotning?

Skydda luftvärmepumpen!

Skydda luftvärmepumpens utedel mot höstväder och kyla. Ett värmepumpsskydd eller ett värmepumpstak skyddar mot regn, snö och skräp såsom löv och kvistar, och är ett bra sätt att förlänga livslängden på din pump.

Läs mer:

knapp  Ventilation

Hur ser ventilerna ut? Rengör dem om de är fulla av damm och smuts. Se till att de är öppna, så att luften kan cirkulera. Det förebygger fukt och mögel och ger ett behagligt inomhusklimat. Kanske är det dags att rengöra imkanalen, d.v.s. kanalen från fläkten i köket? Det rekommenderas att göras vart 3-6 år, en smutsig imkanal med fett och avlagringar utgör en brandrisk. Ta även en extra titt på övriga delar av fläkt och utsug i köket.

knapp  Vinden

Regnar det in? Gå upp på vinden och kolla eventuellt vattenläckage även på insidan, kanske behöver något tätas där?


Grunden

knapp  Runt grunden

Hur ser grundmuren ut? Ta ett varv runt huset och kolla eventuella sprickor och fukt.

knapp  Krypgrunden

Hur ser det ut i krypgrunden? Under sommaren är krypgrunden extra utsatt för fukt, så ta en titt i början av hösten efter fuktskador. Kanske hittar du även ovälkomna djur som du behöver få bort?


Runt huset

knapp  Lösa föremål

Står det gamla redskap i trädgården? Gör en rensning utomhus och ställ in föremål som inte ska stå ute, så att de inte rostar eller skadas.

knapp  Avloppsbrunnar

Är avloppsbrunnarna fulla av löv och skräp? Rengör och rensa så att vatten kan rinna igenom.

knapp  Redskap

Se över förrådet av redskap så att du är väl förberedd inför vintern, kanske behöver du en ny snöskyffel eller spade? Rusta upp med salt och grus för att undvika halka på parkering, trappa och uppfart.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här