En bra avfuktare skyddar hemmet mot fukt, som är en vanlig anledning till att mögel och röta börjar växa i huset
En bra avfuktare skyddar hemmet mot fukt, som är en vanlig anledning till att mögel och röta börjar växa i huset

En kondensavfuktare, även kallad luftavfuktare, ser till att fukten i luften kondenserar och avlägsnas från luften. En kondensavfuktare passar utmärkt när du behöver en avfuktare till tvättstugan, badrummet, eller andra uppvärmda utrymmen.

Vad är kondens?

Kondens innebär att en gas övergår till vätska. Detta kan ske om temperaturen sjunker, men också om tryckförhållandena ändras. Luft kan innehålla en viss mängd vattenånga beroende på aktuell temperatur och tryckförhållanden. När förhållandena ändras kan kondens uppstå.

Vad gör en kondensavfuktare?

Woods är Sveriges mest köpta avfuktare och ligger på topp i flera oberoende “Bäst i Test”- tester från bland annat Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
Woods är Sveriges mest köpta avfuktare och ligger på topp i flera oberoende “Bäst i Test”- tester från bland annat Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Kondensavfuktaren suger in fuktig luft via en fläkt. I avfuktaren kyls luften sedan ned, så att kondens bildas. Kondensvattnet som bildas fångas upp i en behållare eller leds ut ur utrymmet via en slang. Luften värms sedan upp igen, innan den återigen släpps ut i utrymmet. Luften har då en mycket lägre luftfuktighet än innan. Detta är ett mycket effektivt sätt att avfukta luften, men effektiviteten minskar vid lägre temperaturer och vid låga temperaturer fungerar inte kondensavfuktaren alls.

Mögel och röta med hög luftfuktighet

Anledningen till att man vill avfukta ett utrymme och få ned luftfuktigheten är att hög luftfuktighet är en förutsättning för att mögel och röta ska börja växa. Mögel och röta kräver även fler förutsättningar, men dessa är ofta uppfyllda, eller uppfylls med jämna mellanrum. Fukt brukar vara den lättaste förutsättningen att kontrollera. Om luftfuktigheten bara är låg, slipper man problem.

Kondensavfuktaren utnyttjar naturlagen runt luftfuktighet

Luftfuktigheten påverkas av temperaturen och tryckförhållandena. Framför allt är det så att varm luft kan innehålla mer fukt än kall luft. Därför mäts luftfuktighet på två olika sätt. Absolut luftfuktighet är ett mått på exakt hur mycket vatten luften innehåller, medan relativ luftfuktighet är ett mått på hur mycket fukt luften innehåller mot den maximala mängden fukt luften kan innehålla vid de givna förhållandena. Det är hög relativ luftfuktighet som ger en ökad risk för mögel och röta.

Kondensavfuktaren utnyttjar principerna runt relativ luftfuktighet. Genom att sänka temperaturen på luften, tvingar avfuktaren luften att lämna ifrån sig fukt under kontrollerade former. Fukten samlas upp i avfuktaren och sedan värms luften upp återigen. På så vis minskar mängden fukt i luften och både den absoluta och relativa luftfuktigheten minskar.

Kondensavfuktare inte lämpligt på vind och i krypgrund

Kondensavfuktare är mycket effektiva, men vid högre temperaturer. En kondensavfuktare är därför mycket bra inne i boytan, men mindre bra i kalla utrymmen som vind och krypgrund. Vinden har främst fuktproblem under vintern och då är det riktigt kallt på vinden. Kondensavfuktaren är därför helt olämplig för att avfukta vinden.

Krypgrunden har större problem under sommarhalvåret, och det är lätt att tänka att en kondensavfuktare funkar bra under sommarens högre temperaturer. I krypgrunden är det dock mycket svalt även under sommaren. Huset isolerar mot solen och krypgrunden håller därför ungefär samma temperatur som marken. Medeltemperaturen i en vanlig krypgrund är på ca 7°C och då har kondensavfuktarens effekt minskat med runt 80 %.  Ytterligare en nackdel med kondensavfuktaren är att du måste täppa till grunden. Detta kan ställa till problem om du har radon eller andra föroreningar i krypgrunden, som boytan måste skyddas mot. Dessutom kan problem snabbt uppstå i en tilltäppt krypgrund, om avfuktaren går sönder.

Avfuktare skyddar hemmet mot fukt, mögel och röta 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här