fukt på fönster

Kondens på fönster kan vara ett tecken på fuktproblem, men det behöver inte vara så. Allt beror på var kondensen sitter – på insidan, på utsidan eller mellan glasen. Att det uppstår beror på att luft med hög luftfuktighet kyls ned mot en kall yta.

Kondens inne

Om du får kondens på insidan av fönstren, kan detta vara en varningssignal. Att det uppstår på insidan av fönstren kan bero på:

  • att fönstren är gamla och isolerar dåligt
  • att luftfuktigheten i hemmet är för hög
  • att ventilationen inte är tillräcklig
  • att gardinerna runt fönstret inte tillåter ett tillräckligt stort luftflöde runt fönstret.

Med tanke på att kondens på insidan av ett fönster är en varningssignal om höga fuktnivåer eller dålig ventilation, bör du undersöka om det finns problem med detta i huset. Du kan exempelvis göra en fuktmätning.

Fönster är inte konstruerade för att vara fuktiga på insidan, samtidigt som de kan tåla ihållande regn utvändigt. Om det finns kondens på insidan av fönstret en längre tid, kan fönstret ta skada. Om fönstren ofta blir fuktiga på insidan, bör du därför vidta åtgärder.

Kondens mellan glasen

Fuktig luft ska inte ta sig in mellan rutorna och kondensera. Om detta sker så kan det bero på att fönstret inte är monterat korrekt och därför släpper in luft. Om du har isolerrutor kan det bero på att de inte är korrekt förseglade.

Om luft tar sig in mellan glasen och kondenserar kan det bero på att det råder ett övertryck i huset, som gör så att luft trycks ut i fönstret. Övertryck drabbar främst husets övre våning. Genom att förse huset med bättre ventilation, kan du råda bot på problemet med övertryck.

Kondens ute

Med nyare energieffektiva fönster är det inte ovanligt att det bildas på utsidan av fönstret. Ytterglaset kan i välisolerade fönster bli mycket kallt. Under stjärnklara nätter förlorar glaset ytterligare värme i och med nattutstrålningen. Då kan fönstret bli kallare än utomhusluften varpå kondens uppstår, om luftfuktigheten är tillräckligt hög. Utvändig kondens är inte farligt, utan ett tecken på att fönstret isolerar som det ska.

Utvändig kondens är vanligast i början av hösten – augusti, september och oktober, men kan även dyka upp under våren.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här