
Ventilation i hus är till för att föra bort bland annat föroreningar och fukt från inomhusmiljön, samt föra in ny frisk luft i hemmet. En genomsnittlig svensk tillbringar ca 90 % av tiden inomhus och andas 25 000 liter luft varje dygn. Därför är det viktigt med god ventilation.
Fukt uppstår inne i huset
När vi använder vatten inne i huset, ökar luftfuktigheten. Tänk bara på hur fuktigt det kan vara i badrummet efter en varm dusch. Våta kläder som torkar bidrar med fukt, oavsett om de kommer från tvättmaskinen eller utifrån en regnig dag. Krukväxter ökar luftfuktigheten, liksom människor och husdjur som vistas i huset. En människa bidrar exempelvis med runt en liter fukt varje dygn bara genom utandningsluften.
Fukten som uppstår i huset måste avlägsnas. Vanligtvis sker detta med hjälp av ventilation eller vädring. I vissa fall använder man avfuktare.
Har du tillräcklig ventilation?
Ventilation syns inte och därför är det lätt att glömma bort den. Samtidigt är sannolikheten stor att du har dålig ventilation hemma. Av alla bostäder i Sverige saknas tillräcklig ventilation i:
- 60 % av alla lägenheter
- 80 % av alla villor
Vad leder dålig ventilation till?
Dålig ventilation kan ge en rad olika hälsoproblem. Det är exempelvis bevisat att det finns en stark koppling mellan otillräcklig ventilation och astma och allergier hos barn. Med dålig ventilation kan koldioxidhalten bli hög, med huvudvärk, yrsel och illamående som följd. Risken med höga radonhalter ökar också om ventilationen är dålig.
Du hittar produkter för att förbättra ventilationen här
Om luftfuktigheten i hemmet är hög, finns goda förutsättningar för mögel och röta att börja växa. Mögel kan i sin tur ge en rad olika hälsoproblem, medan rötan försvagar husets konstruktion.
Ventilation i vårt fuktlexikon
Med god ventilation mår både hus och de inneboende bra. Säkerställ god ventilation för att undvika hälsoproblem eller dyra fuktproblem.