Hur snabbt blir det kallt med ac?

Efter att du startat din AC kan du räkna med att det tar några timmar innan inställd temperatur är uppnådd. Olika faktorer spelar in på hur lång tid det tar, vi listar dem här.

Starttemperatur och inställd temperatur

Ju större temperaturskillnad det är mellan din inomhustemperatur och den temperatur du vill uppnå, desto längre kommer det ta för din luftkonditionering att kyla. Var dock noga med att du inte ställer in för låga temperaturer från början i tron om att detta kommer att öka effekten på din AC då effekten blir den motsatta. Sänk istället temperaturen med några grader i taget så att din luftkonditionering kan jobba på en nivå där den är som mest effektiv och får minst slitage. Du kan även hjälpa till genom att sänka inomhustemperaturen innan du startar igång luftkonditioneringen. Detta gör du genom att hålla gardiner fördragna och vädra ut ditt utrymme innan du startar.

Fläkthastighet

Om det är mycket varmt inomhus och du vill att din luftkonditionering ska kyla ner utrymmet snabbt bör du hjälpa den på traven genom att höja fläktläget. Med ett högt fläktläge sprider sig den kalla luften mer effektivt in i rummet vilket leder till att luftkonditioneringen inte behöver arbeta onödigt hårt. När inställd temperatur är uppnådd kan du sänka fläkthastigheten till normal eller låg igen.

Hur stor yta du vill kyla

Ju större yta du vill kyla ner desto längre tid kommer det ta. Det är viktigt att anpassa sin AC efter hur stora ytor du vill kyla ner vilket du gör genom att investera i en modell med tillräckligt hög kapacitet. Många väljer en modell med för låg kapacitet vilket leder till onödigt slitage och ineffektiv kylning. Vill du sprida kylan till många olika rum eller till olika våningar bör du investera i flera AC eller installera fler innedelar.

AC:ns modell

Allra bäst effekt har en fast installerad AC medan portabel AC inte kyler lika bra. Beroende på ditt behov är de olika modellerna mer eller mindre passande för dig. Är du osäker på vilken AC du ska välja? Testa vår guide eller kontakta oss så hjälper vi dig hitta den bästa AC:n för dig!

Till guiden.

Utomhustemperaturer

På dagen när solen ligger på kommer det ta längre tid för din AC att kyla ner ditt hem än om den får arbeta på kvällen eller under natten. Ju mer värme AC:n behöver arbeta med desto mindre effektiv blir den. Du kan därmed räkna med att du får en mer effektiv kyla på eftermiddagar, kvällar och nätter än mitt på dagen. För att underlätta för din luftkonditionering bör du hålla fönster och dörrar stängda samt dra för gardiner och minimera utrymmet där kylan ska spridas.

Så ökar du effekten av din AC

För att öka effekten på din luftkonditionering bör du hålla solens strålar och värme ute så gott det går. Du bör öka fläktläget och vara noga med att inte sänka temperaturerna för mycket, samt undvika autoläget. För fler tips kan du läsa mer här:

Så använder du din luftkonditionering på bästa sätt.

När det kommer till portabel AC bör du fundera på att investera i fönstertätning då det säkerställer att du håller den varma luften ute ur rummet medan den kalla luften får stanna kvar.

Här hittar du fönstertätning.

Vanliga frågor och svar kring AC och luftkonditionering

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här