Klimatkris och miljöförstöring - så kan en vattenrenare hjälpa 

Dricksvatten – är allt dricksvatten säkert att dricka? Klimatförändringar och miljöförstöring, användandet av kemikalier och läkemedel som bara ökar, samtidigt som världens befolkning bara blir fler. Kombinationen av detta skapar ett sämre råvatten som är svårare att rena. Vatten kommer alltid att vara vår främsta källa till en god hälsa, ändå visar forskning att vårt kranvatten, som ska vara bland det bästa som finns, innehåller ämnen som kan vara skadliga för oss.

 

vad innehåller ditt dricksvatten?
Är det vattenreningen det är fel på, eller är det grundvattnet som är så förorenat att det har blivit svårare att rena?

PFAS i dricksvattnet

Rapporter om PFAS i vattnet har på det senaste vuxit lavinartat. EU har nu tagit frågan på allvar och därför sänkt gränsvärdena för hur höga halter av det som får finnas i kranvattnet. PFAS är samlingsnamnet för ett stort antal kemiska ämnen som är extremt svåra att bryta ner, både för miljö och för människa. Det är skrämmande hur många vattenverk som inte kommer klara av att rena dricksvattnet enligt de nya värdena är. Inom kort kommer den nya standarden sättas, men redan nu kan man fundera på vad man kan göra själv.

Kemikalier och läkemedel i kranvattnet

Tester visar att trots kommunal rening av vattnet innan det når din kran, finns det fortfarande spår av kemikalier och läkemedel när det når din kran. Till exempel har man hittat spår av smärtstillande och p-piller i kranvattnet. Tillsammans med bekämpningsmedel, schamporester och insektsgift, utgör de en fara för hälsan och något vi ska ta på allvar.

vad innehåller ditt dricksvatten?
Vad innehåller ditt dricksvatten? Beställ ett vattenprov och se efter!

 

Gränsvärden för dricksvatten

Trots att många undersökningar visar att vårt kranvatten på många ställen ligger under en risknivå enligt gränsvärdena som satts, går det inte att veta att den mängd vi får i oss inte kommer att skada hälsan på lång sikt. Vill man bara ha “tjänligt” vatten som din analys antagligen kanske visar? Vill man inte ha “utmärkt” kvalitet på vattnet? Även om de 20 ämnena som påvisats i vattnet inte utgör någon risk nu, känns det väl ändå lite läskigt att dricka ett vatten som innehåller så många olika skadliga ämnen, oavsett gränsvärde? Är nyfiken på din lokala vattenkvalitet och vilka problemområden som finns i Sverige? Läs mer här!

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här