e.coli i dricksvattnet
Undvik dricksvattenburna utbrott med en vattenrenare.

E. coli bakterier i dricksvattnet i Herrljunga kommun. Larmet om den skadliga bakterien kom den 8 juli 2022 och boende i Herrljunga uppmanas att koka sitt dricksvatten tills alla prover är klara. Dricksvattenburna utbrott är inte vanliga i Sverige – men de förekommer.

Vad är dricksvattenburna utbrott?

Dricksvattenburna utbrott är när det vattnet blivit förorenat på något sätt. Ofta är det grundvatttnet från de kommunala vattenverken som blivit kontaminerat. Eftersom det är många som är anslutna till kommunalt vatten, hinner ett dricksvattenburet utbrott ofta orsaka sjukdom hos väldigt många samtidigt innan man hinner upptäcka problemet. Ämnen som förs ut i dricksvattnet är till exempel virus och bakterier och som ofta visar sig hos människor genom magsmärtor och illamående. Ibland kan det orsaka en längre tids magproblem.

Folkhälsomyndigheten varnar för att dricksvattenburna utbrott kan bli vanligare i framtiden, mycket tack vare vare kraftiga skyfall som förorenar grundvattnet.

Vad är e. coli bakterier?

E. coli bakterier, eller Escherichia coli som det faktiskt heter, är en bakterieart som lever i tarmarna. Det finns alltså naturligt hos människa och djur. Det finns dock de arter av bakterien som är direkt skadliga. Vanligast är magproblem genom diarré, men också urinvägsinfektion då bakterien satt sig i njurarna och ovanligt, men förekommer, är hjärnhinneinflammation.

Symptom på att man fått i sig skadliga e.coli bakterier är vattnig diarré i samband med illamående, huvudvärk och magkramp. Inkubationstid är ett par timmar till ett par dagar.

e.coli bakterie
E.coli bakterier orsakar diarré, magkram, illamående och huvudvärk

Rena eller koka vattnet?

Det är en klok idé att alltid ha vattentester hemma, och lite då och då testa sitt vatten för att undvika smittor av olika slag. Har du en vattenrenare hemma, slipper du att koka ditt vatten. En vattenrenare från Bluewater tar garanterat bort de skadliga bakterier, virus och partiklar som finns i ditt dricksvatten. Rent, gott vatten du kan lita på.

Man rekommenderar alltid invånarna att koka sitt vatten om man misstänker att tappvattnet på något sätt är förorenat, när vattnet kokas så dör eventuella bakterier.

Att koka sitt vatten skapar egentligen onödiga bekymmer, det är absolut nödvändigt, men ofta vet ingen under hur lång tid man måste koka vattnet. Och när man väl ”får” dricka vattnet från kranen igen, är många oroliga och osäkra på om det verkligen är rent.

En vattenrenare under diskbänken är lösningen och inte bara till för dem som har sommarstugor och fritidshus. Vattnet smakar bättre när det är rent, det är ett faktum.

Vattenreningstekniken SuperiorOsmosis förklarad

Allt om vattenrening och vattenrenare

Här hittar du informativa och nyttiga länkar att klicka dig vidare på, är du intresserad av att veta mer om vattenrening och vattenrenare? Kontakta vår kunniga kundtjänst

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här