Ta hand om din husgrund i höst

Som husägare kan det vara svårt att veta vad man ska göra och när man ska göra det. Att ha ett optimalt inomhusklimat i hemmet är en förutsättning för att man ska må bra. Under hösten blir det lite viktigare att man börjar se över sitt inneklimat, då man börjar vara mer inomhus när kylan kommer. Läs igenom vår checklista för att få tips på vad du bör göra med ditt hus i höst, för att få ett optimalt inomhusklimat.

Fungerar värmen optimalt i hemmet?

Nu under hösten, när temperaturen sakta börjar klättrar sig nedåt, blir det dags att slå på värmen hemma. I samband med detta brukar man ofta upptäcka ifall det är några problem med värmen i huset.
Kontrollera att värmen fungerar optimalt i ditt värmesystem genom att sätta igång det. Fungerar inte värmesystemet optimalt bör du gå igenom alla värmekällor i huset.


Se över ditt vattendrivna värmesystem

För dig som har ett vattenburet värmesystem och vill ha ett bättre inneklimat i höst innebär det att du behöver se över din luft-vattenvärmepump och dina vattendrivna element.

Vattendrivet värmesystem för ett bättre inomhusklimat

Se över din luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump är igång hela året, då det är den som producerar varmvattnet i hemmet, även under sommarhalvåret. Men det är först på hösten som man drar igång själva värmesystemet så att man får ett behagligt inomhusklimat. Du märker ifall din luft-vattenvärmepump ger tillräcklig med värme i hemmet efter att du dragit igång dess värmesystem. Notera dock att det kan ta ett tag för värmepumpen att värma upp hela huset.
Skulle du behöva byta ut att din luft-vattenvärmepump hittar du vårt breda sortiment här: Alla våra luft-vattenvärmepumpar

Rengör luftvärmepumpens utedel

Kontrollera baksidan på luft-vattenvärmepumpens utedel så att den är ren och fri från allt som kan täcka för insuget. Finns det exempelvis löv där som täpper igen kan detta begränsa luftvärmepumpens luftintag, vilket gör att funktionen inte blir optimal.

Se över dina vattenelement

Om du har vattenfyllda element kan de när du drar igång värmen i huset, efter att inte varit igång på ett tag börja att rusa med vatten, vilket är helt naturligt. Men efter någon vecka efter att du har satt igång dem som bör de ha slutat låta som om vattnet i elementet rusar. Om det fortfarande låter kan det vara dags att lufta dina radiatorer.
Läs mer om hur du luftar dina element här: Lufta dina radiatorer


Se över ditt eldrivna värmesystem

För dig som har ett eldrivet värmesystem och vill ha ett bättre inneklimat i höst innebär det att du behöver se över din luft-luftvärmepump och dina eldrivna radiatorer.

Eldriven värme för ett bra inomhusklimat

Se över din luft-luftvärmepump

För dig som har en luft-luftvärmepump som inte varit igång på ett tag är det alltid en bra ide att redan nu på hösten kontrollera att den verkligen kommer att fungera under de kalla vinterdagarna som kommer komma. Det gör du bäst genom att sätt igång den och ha på en högre värme än vad du egentligen vill ha, under en kortare stund. På så sätt kommer du upptäcka ifall luftvärmepumpen klarar av att ge mer effekt eller inte. När du har märkt att värmepumpen klarar av även den högre effekten kan du dra ner effekten igen.

Rengör din luft-luftvärmepump

För att din luftvärmepump ska fungera så optimalt som möjligt bör den rengöras med jämna mellanrum, både in- och utvändigt. Underhåller du rengöringen av din luftvärmepump under hela året ger den ett mer hälsosamt inomhusklimat genom att minska allergener i luften.

Rengör luftvärmepumpens innedel

Det gör du genom att öppna locket och kontrollera de filter som sitter i luftvärmepumpen. Rengöra dem vid behov. Är de exempelvis fulla med damm kan du dammsuga dem på svag effekt, med ett mjukt munstycke. Vid behov kan du även torka av innedelen utvändigt med fuktig trasa, för att få bort allt damm.

Rengör luftvärmepumpens utedel

Kontrollera utedelens baksida så att den är ren och fri från löv och annat som kan täcka för insuget. Finns det exempelvis löv där som täpper igen kan detta begränsa luftvärmepumpens luftintag, vilket gör att funktionen inte blir optimal.

Upptäcker du att din luft-luftvärmepump fortfarande inte fungerar optimalt, trots dina försök, kanske det är dags att byta ut den. Du hittar alla våra luft-luftvärmepumpar här: Alla våra luft-luftvärmepumpar

Se över dina elelement

Har du inte haft igång dina elelement under våren och sommaren kan de ha samlat på sig en del damm under tiden. Sätter du då igång dina elradiatorer kan dammet bränna, vilket gör att det kan lukta bränt. Därför kan det vara bra att rengöra dina elelementen så bra det går innan igångsättning.
Upptäcker du att du behöver byta ut dina elelement har vi ett brett sortiment av dem här: Alla våra eldrivna radiatorer

Se över din ventilation

Att ha ett välfungerande ventilationssystem i hemmet är värdefullt, främst för att inomhusklimatet ska bli så optimalt som möjligt, bland annat genom att luften i varje rum byts ut med jämna mellanrum och för att värmespridningen ska nå alla rum i hela huset.
Om du har ett ventilationssystem med rördragning och doner (frånluftsdon och tilluftsdon) bör du med 3-5 års intervall anlita en ventilationsfirma som rengör rören och ser till att de fungerar optimalt.
Skulle du behöver byta ut eller komplettera ditt ventilationssystem hittar du våra produkter inom ventilation här:
Alla våra ventilationsprodukter
Bra ventilation för ett friskare inomhusklimat


Fungerar fortfarande inte värmen hemma?

Ifall du upptäcker att värmen inte fungerar optimalt, trots dina försök att optimera ditt inomhusklimat, är du varmt välkommen att höra av dig till oss på 0770-777 600.

Läs mer om hur hus, hem och villor fungerar i Polarpumpens kunskapsbank

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här