Ta hand om dina element
Ta hand om dina element

Är det lite kyligt hemma även om elementen går på full effekt? Effektivisera uppvärmningen hemma och på kontoret, och försäkra dig om att vattenradiatorerna fungerar optimalt med hjälp av våra enkla guider!

Guider


Fungerar elementen optimalt?

När elementen, har varit på i någon vecka på hösten, är det bra att se över om de fungerar som de ska. Det kan även hända att du upptäcker att elementens effektivitet sjunker under de kallaste månaderna. Det kan vara bra att lufta elementen någon gång per år eller vid behov. Då kan det vara bra att gå igenom stegen i denna guide, för att försäkra dig om att ni får en fortsatt hög värme i ert hem. Du kan börja med att svara på följande frågor:

 • Ger elementen dålig värme?
 • Är elementen varma nedtill, men kalla upptill?
 • Låter och knäpper dina element?

Vad gör jag, om jag upplever något av ovanstående?

Om du svarat ja på någon av frågorna ovan gå igenom följande steg:

 1. Kontrollera så att termostaten för elementen är inställda på rätt värme (så här höjer du värmen på elementen)
 2. Säkerställ att basvärmesystemet verkligen är igång som det ska
 3. Lufta elementen
 4. Fyll eventuellt på systemet med vatten
 5. Om inget hjälper – gå vidare till vanliga problem med element


Lufta element med elementnyckel

Luftningsventil och elementnyckel
Det finns olika sorters elementnycklar. Se till att du hittar den som passar dina radiatorer.

Att lufta elementen är enkelt, enklare än vad man kan tro innan man har provat. Det handlar helt enkelt om att släppa ut luft från elementen. Luft som hindrar det varma vattnet från att sprida sin värme.

Du luftar elementen med en elementnyckel. Luftningsventilerna ser lite olika ut, men det finns elementnycklar som fungerar till flera olika typer av luftningsventiler. Det handlar alltså om att hitta rätt elementnyckel, som passar till ditt element. Elementnycklar finns att köpa på byggvaruhuset.

Hur luftar man element?

Lufta element med en elementnyckel
Lufta element med en elementnyckel
 1. Du behöver en elementnyckel och en handduk eller ett glas.
 2. Stäng av cirkulationspumpen för värmesystemet.
 3. Lufta samtliga radiatorer, börja längst ner i huset.Så luftar du:
  1. Öppna luftningsventilen (nippeln). Håll en handduk eller en mugg under.
  2. Vänta medan luften pyser ut.
  3. Elementet är färdigluftat när det börjar rinna ut vatten.
  4. Skruva åt ventilen igen.
 4. Nu kan du eventuellt behöva fylla på värmesystemet med vatten. (se instruktioner nedan)
 5. Sätt på cirkulationspumpen igen.
 6. Du kan behöva upprepa processen några gånger, då det kan ta flera veckor innan du har blivit av med all luft.

Här kan du läsa mer om att lufta element


Fyll på vatten i värmesystemet

Tryckmätare
Tryckmätare. Här aningen lågt tryck. Rekommenderat tryck: 1-2 bar.

När du har luftat elementen, kan det behövas mer vatten i systemet. För att fylla på vatten i systemet, gör du så här:

 1. Du kan enkelt se om det behövs mer vatten, genom att kontrollera tryckmätaren (i närheten av systemets kontrollpanel). Rätt tryck är vanligtvis 1-2 bar, men beror på hur ditt värmesystem är utformat. Om trycket är lägre, behövs det fyllas på med vatten. 
 2. Behövs mer vatten, vrider du på påfyllningsventilens ratt. Stäng den när systemet har rätt tryck på ungefär 1-2 bar.

Här kan du läsa mer om att fylla på elementen

Lycka till!

Vill du veta mer har vi några sidor till att titta på.

18 KOMMENTARER

  • Hej Magnus! Kallt i elementen ska du självklart inte behöva ha. Att elementen inte ger värme kan ha flera möjliga orsaker, när man byter från oljepanna till bergvärmepump. Det kan exempelvis vara smala rör som orsakar problemet, eller att elementen sitter långt bort från värmepumpen, om du har ett ettrörssystem. Men det kan också ha andra orsaker. Jag råder dig att ta kontakt med din installatör, för att se över felet och hur det kan lösas. Hoppas att du snart får värme till alla element i huset!

 1. Hej. Väcker liv i ett gammalt inlägg . Har en gamma vörme oanna i ett hus jag nyligen köpt. Huset består av 2 våningar varav ena är.våningstak med 2 stora rum och sen har vi källare åxå. Trycket är under 1 hela tiden. Släpper jag på ventilen så går trycket upp men det kommer vatten i en annan slang som går till avloppet, i veckan då jag blev trött på att vissa element gav 0 bärma.så luftade jag elementerna på v1 o v2 ( förutom en i hallen v2 som jag tycker inte behövs men den gerr ingem värme alls.) Trapp hallen till källaren finns en elemnt som värmer när man duschar (tror jag) eller anvönder varm vatten i kranen i köket (sistnämnda har ej testat) Medans jag luftade en element som kom mycket luft av så märkte jag att i den slangen som.gpr.till avloppet kom inget vatten men de började rinna så.fort elemntet va avluftat.. nån vänlig själ som kan mer om detta än jag? Då jag alltig ägt bara bostadsrätter så är.detta första villan i sverige för mig. Värme.pannan heter cTc värmeneredare typ 171b 260liter . Fåpn 1973? Gsmmal skit.
  Och sen vilket är bäst luft luft eller luft vatten värmare till en villa på ca 150kv2? Mvh

  • Hej,

   Exakt vad som är fel i just ditt hus, är inget vi vågar oss på att försöka reda ut så här på distans. Vi rekommenderar att du tar hem en VVS-tekniker som tittar över systemet.

   När det gäller vilket som är bäst luft-luft eller luft-vatten, så beror det helt på vilket uppvärmningssystem man har i grunden. Har man som du ett vattenburet system är det bra med en luft-vattenvärmepump, som värmer huset med hjälp av det vattenburna systemet. Vattenburen värme har många fördelar, såsom att värmen enkelt sprids till alla delar av huset, att man även får billigare uppvärmning av tappvattnet (vattnet i kranarna) och att en värmepump med elpatron kan ta hand om hela husets uppvärmning.

   Om man istället skulle se till fördelarna med luft-luft, så är det billigare att installera och man kan få luftkonditionering under sommaren, men värmen sprids inte lika bra och en luft-luft är alltid endast ett komplement till annan uppvärmning (även om den kan stå för den större delen av uppvärmningen). Oftast installerar man luft-luftvärmepumpar i hus med luftburen uppvärmning (exempelvis direktverkande el).

   Med vänlig hälsning
   Anna på Polarpumpen

 2. Hej kom hem idag och fick känslan av att gå in i en bastu. Skållheta element men ingen har ändrat på den centrala termostaten? Vattenburen värme med en äldre elpanna? Vad kan detta bero på. Ca 5 + garder ute

  • Hej Johan,

   Exakt vad det beror på är svårt att säga. Det kan vara något fel på pannan, men det kan också bero på hur systemet är konstruerat. Vattenburen värme är ett trögt system, så vid väderomslag ute, kan det ta lite tid innan huset anpassar sig. Sen beror det också på hur värmepannan får veta vilken temperatur på vattnet som ska skickas ut i systemet. Exempelvis, kan man ha en pannan som känner av temperaturen utomhus, men inte tar hänsyn till att det är sol. Huset behöver ju betydligt mer värme vid -10 °C på natten än vid samma temperatur en solig dag. Vid nyare system finns det ofta en möjlighet att ha en rumsgivare placerad i boytan, som känner av den faktiska temperaturen och kommunicerar detta till pannan, som då kan anpassa driften efter vilken temperatur det faktiskt är i huset. Vid äldre system, är det tyvärr vanligt att det blir lite tokigt vid vissa förutsättningar.

   Hoppas att detta gav lite svar och att du får ordning på din uppvärmning!

   Med vänlig hälsning
   Anna

 3. Hej,
  Jag bor i lägenhet och upplever två problem. Det ena är att det låter från elementet i badrummet, pysande ljud. Vad kam göras åt detta? Lufta?

  Andra problemet är att elementen ibland är kalla/av och ibland varma/på, fast jag inte ändrat något, stängt av eller reglerat temperaturen. Vad kan detta bero på.

  • Hej,

   Om du bor i lägenhet och upplever konstiga ljud från elementen, rekommenderar vi att du vänder dig till din fastighetsskötare.

   Det är inte bara dina egna inställningar i lägenheten, som avgör om det kommer värme eller inte i elementen; inställningarna för systemet påverkar också. Vid vissa förutsättningar skickas inte varmt vatten ut i systemet, och då spelar det ingen roll om du ändrar inställningarna i din lägenhet eller inte.

   Med vänlig hälsning
   Polarpumpen

 4. Bor högst upp i 3 våningshus. Vi har suckande element i samtliga rum. Låter som någon andas tungt.Ljudet kommer med samma frekvens hela tiden. Om jag sänker värmen från 7 till 3 dämpas ljudet något. Mycket jobbigt att höra då det påverkar ens egen andning.

  • Hej Eva,

   Det där låter riktigt jobbigt. Om du bor högst upp i ett 3-våningshus kanske du har någon fastighetsskötare du kan höra av dig till? Hoppas det löser sig för dig!

   Med vänlig hälsning
   Polarpumpen

 5. Hej!
  Jag har hållitpå med att avlyfta en radiator på övervåningen nu i två års tid. Jag får tydligen in lyft i rörsystemet. Hur tar man reda på vad det beror på?

  • Hej!
   Jobbigt att hålla på och avlufta en radiator på detta sätt. Vi rekommenderar att du kontaktar en VVS-are om du vill ha hjälp med att ta reda på vad det beror på.
   Mvh Polarpumpen

 6. Hej,

  Jag har precis flyttat in i en bostadsrätt och har problem med knäppande ljud från elementen i sovrummet. Läste att man kan lufta elementen, är det något som kan hjälpa och är det något jag kan göra själv? Tack på förhand!

  • Hej,

   Man brukar kunna lufta sina element själv, men kolla vad ditt bostadsbolag säger. Ibland kan man låna en elementnyckel från fastighetsskötaren, i vissa fall och vissa hus, kan de vilja att man tar hjälp av fastighetsskötaren.

   Med vänlig hälsning
   Polarpumpen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här