”Nya värmepumpen … har blivit bäst i test hos Energimyndigheten.” ”Enligt SP är värmepumpen … bäst i test”. ”Bäst i test någonsin.”

Du har säkert sett dessa texter eller liknande, när du letar efter en värmepump. Men vad är det egentligen som testas och hur?

Vad testas?

golvvärme
För luftvatten-värmepumpar testas möjlig besparing och årsvärmefaktor med golvvärme.

En värmepump som testas av Energimyndigheten, testas för en rad olika faktorer. Exakt vilka faktorer, beror på vilken sorts värmepump det är. För en luft-luftvärmepump redovisas exempelvis årlig besparing och årsvärmefaktor (SCOP) för olika stora hus i Malmö, Borås och Luleå.

En luft-vattenvärmepump testas istället för hus med olika stort uppvärmningsbehov. Man jämför möjlig besparing med golvvärme och radiatorer. Dessutom testar man effektiviteten och förluster vid varmvattenproduktion.

Dessutom brukar man testa ljudvolym och granska manualen. Här finns mycket information att få och denna information kan vara nyttig om du ska köpa en värmepump.

Testerna utförs i en kontrollerad miljö

De aktuella testerna utförs i laboratorium. Där kan man nämligen kontrollera förutsättningar, som vilken temperatur det ska vara ”ute” och inne. Vanligen är det SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som utför testerna på uppdrag av Energimyndighetens Testlab. SP utför också tester för sin egen p-märkning och den europeiska EHPA-märkningen. Naturligtvis är testerna oberoende.

Vad testas inte?

När det gäller tester, vill vi göra er uppmärksamma på några saker som inte testas:

  • Hur länge värmepumpen håller
  • Jämförelse av priser med möjlig besparing
  • Vilken värmepump som är bäst

I testerna ingår inte hur bra värmepumpen håller på lång sikt. Vissa värmepumpar har mer problem än andra och detta framgår inte i testerna. Om tidigare modeller av samma märke har haft mycket problem, kanske den nya också kommer att ha det – även om den har fått toppresultat i testerna.

I testerna redovisas bara ett pris, men om du gör egna prisjämförelser, kommer du märka att priserna varierar mycket mellan olika återförsäljare. En billigare värmepump kan faktiskt vara mer lönsam i längden, då skillnaden i besparing mellan olika värmepumpar med toppresultat ofta är ganska liten.

Dessutom utnämner aldrig SP eller Energimyndigheten en värmepump som bäst i test. Detta är något som återförsäljare, marknadsförare och tillverkare sysslar med. Detta är också en definitionsfråga, eftersom så många olika faktorer testas. En värmepump har bäst besparing i ett litet hus i Malmö, medan en annan är bäst i ett stort hus i Borås.

» Läs mer om testning av värmepumpar

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här