Bergvärmepump bäst i test 2021
Bergvärmepump bäst i test 2021

Vilken luftvärmepump är bäst 2021? Vilka egenskaper bör en luftvärmepump ha för att vara bäst i test? Ta del av årets test av luftvärmepumpar och ta reda på svaren.

Hur fungerar en luftvärmepump?

En luftvärmepump är en sekundär värmekälla. Luft vid vilken temperatur som helst innehåller viss energi. En luftvärmepump överför en del av denna energi som värme från ett utrymme till en annan, till exempel mellan utsidan och insidan av en byggnad. Detta kan ge rumsuppvärmning och varmvatten. Den kan också ge kyla på sommaren och fungera som en AC. 

Bäst i test 2021 och 2022 – Mitsubishi Electric Hero LN25

Luftvärmepumparna - Bäst i test 2021 – Mitsubishi Electric Hero LN25
Luftvärmepumparna – Bäst i test 2021 – Mitsubishi Electric Hero LN25

Med högst betyg i 6 kategorier av 11 möjliga blev Mitsubishi Electric Hero LN25 den stora testvinnaren. Den höga energieffektiviteten i alla driftlägen, tillsammans med den högsta energiklassen som är möjligt är Hero LN25 ett utmärkt val för dig som söker ett hållbart men effektivt val för framtiden. Dessutom kommer Hero LN25 i flera olika utseenden, så det blir enkelt för dig att anpassa modell efter din övriga inredning.

Testresultat för Mitsubishi Electric Hero LN25

Skärmavbild 2021 10 13 kl. 15.43.03 Polarpumpens Energiblogg

Läs mer om Mitsubishi Electric Hero LN25 och köp här:

Bra köp 2021 och 2022 – Daikin SX25-R

Luftvärmepumpar - Bra köp 2021 - Daikin SX25-R
Luftvärmepumpar – Bra köp 2021 – Daikin SX25-R

Daikin SX25-R fick ett totalbetyg på 8,6 av 10 möjliga, med högst betyg i effekt, medan ljudnivå, lägsta arbetstemperatur, pris, design och garantier hamnade precis under. Överlag är SX25-R en mycket effektiv och optimerad luftvärmepump som passar särskilt bra i Nordens kalla klimat. Med dess minimala design och utförande är modellen dessutom ett bra val för dig med begränsat utrymme. Du kan även välja att styra luftvärmepumpen genom din smarta enhet, tack vare den inbyggda WiFi-styrningen som underlättar användningen oavsett var du befinner dig.

Testresultat för Daikin SX25-R

Skärmavbild 2021 10 13 kl. 15.43.16 Polarpumpens Energiblogg

Läs mer om Daikin SX25-R och köp här:

Liten och smidig 2021 och 2022 – Fujitsu 09 km slim

Luftvärmepumpar - Liten och smidig 2021 - Fujitsu 09 km slim
Luftvärmepumpar – Liten och smidig 2021 – Fujitsu 09 km slim

Fujitsu 09KM Slim är ett mycket bra val för dig som söker en värmepump för de lite mer trånga utrymmena. Luftvärmepumpen passar många olika typer av utrymmen och är därmed smidig och lätt att placera. Som energieffektiv värmekälla är kapaciteten något lägre och luftvärmepumpens totalpoäng faller på grund av detta. Fujitsu 09KM Slim saknar dessutom integrerad WiFi-styrning, en bonus som många andra värmepumpar har idag. Med en totalpoäng på 8,0 av 10 möjliga är 09KM Slim dock fortfarande ett mycket bra val för dig som inte är ute efter det allra bästa marknaden har att erbjuda, men som trots det önskar en effektiv lösning som håller god kvalitet.

Testresultat för Fujitsu 09 km slim

Skärmavbild 2021 10 13 kl. 15.43.24 Polarpumpens Energiblogg

Läs mer om Fujitsu 09 km slim och köp här:

 Bästa budgetval 2021 och 2022 – Qlima S 4225

Luftvärmepumpar - Bästa budgetval 2021 – Qlima S 4225
Luftvärmepumpar – Bästa budgetval 2021 – Qlima S 4225

Årets budgetvinnare blev Qlima S-4225, luftvärmepumpen för dig som vill ha ett enkelt och prisvärt alternativ. Totalt fick Qlima 7,2 poäng av 10 möjliga, varav priset var den faktor som fick högst betyg.Jämfört med andra luftvärmepumpar i testet håller Qlima S-4225 inte riktigt lika hög energieffektivitet eller komfort, men funktionen och hållbarheten är generellt god. Det är en komplett luftvärmepump utrustad med inverterteknologi, smarta funktioner och WiFi-styrning som gör det enkelt för dig att kontrollera ditt inomhusklimat och sänka din energiförbrukning.

Testresultat för Qlima S 4225

Skärmavbild 2021 10 13 kl. 15.43.32 Polarpumpens Energiblogg

Läs mer om Qlima S 4225 och köp här:

Så betygsatte vi luftvärmepumparna

Polarpumpens expertpanel har mångårig erfarenhet och bred kunskap om vad som gör en luftvärmepump till ett extra bra val. Vissa kriterier rankas som viktigare än andra, hit hör bland annat årsvärmefaktorn, energieffektivitet och ljudnivå. En luftvärmepump med högt SCOP- och SEER-värde som har en låg ljudnivå ger dig en energieffektiv och billig luftvärmepump med hög komfort.

Kriterier

Följande faktorer har jämförts i årets test av luftvärmepumpar:

 • Effekt värme
 • Effekt kyla
 • Årsvärmefaktor / SCOP-värde
 • Energieffektivitet / SEER-värde
 • Ljudnivå utomhusdel
 • Ljudnivå inomhusdel
 • Energiklass
 • Lägsta arbetstemperatur
 • Pris (får du mycket för pengarna?)
 • Design
 • Garantier

Värt att veta om Polarpumpens test

Testerna som Polarpumpen utför baseras alltid på teknisk data tillhandahållen oss av olika tillverkare. Inför varje test väljer vår expertpanel sedan ut de parametrar som anses vara särskilt viktiga, baserat på erfarenhet och tidigare kunders behov. Eftersom alla hushåll är olika och så även behoven, är det dock viktigt att du alltid kollar på de värden som har störst betydelse för dig. Kanske bor du i sydligare breddgrader och har ett lägre behov av en hög effekt vid låga utomhustemperaturer?

Eller så ställer utrymmet du har ett större krav på värmepumpens storlek. En värmepump som får höga poäng i vårt test kanske ändå inte är det mest passande alternativet för dig, och tvärtom. Vid osäkerheter kring hur du ska tänka kring ditt val av värmepump rekommenderar vi därför att du kontaktar någon av våra säljare för att få hjälp med att hitta den värmepump som är bäst för just dina förutsättningar

Polarpumpens expertpanel

Polarpumpens testpanel består av 3 produkt- och teknikexperter som tillsammans besitter lång erfarenhet och bred kompetens inom branschen.

Gustaf

Produktchef Gustaf Gustaf har jobbat med värmepumpar i över 10 år och är i dagsläget produktchef på Polarpumpen. Som produktchef arbetar Gustaf med kunden i fokus, och letar ständigt nya produkter som ska se till att konsumenter i Norden ska få marknadens bästa erbjudanden.

Erik

Erik är Polarpumpens säljchef och har lång erfarenhet av kundorienterat arbete. Tack vare sin långa erfarenhet och dagliga kontakt med Polarpumpens kunder vet Erik vad som är viktigast ur kundens perspektiv när det kommer till köp av värmepumpar och andra värmelösningar till hemmet.

Tomas

Tomas jobbar som teknisk expert på Polarpumpen. Genom daglig kontakt med kunder har Tomas mycket erfarenhet av de fel som kan uppstå och besitter därmed god insikt i vad som avgör om en värmepump håller hög kvalitet. Hans kompetens bidrar till att öka medvetenheten kring vilka värmepumpar som håller hög standard ur såväl branschens som kundens perspektiv.

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här