Bergvärmepump bäst i test 2021
Bergvärmepump bäst i test 2021

Vilken luft-vattenvärmepump är bäst i test 2021? Vilka egenskaper gör en luft-vattenvärmepump tillräckligt bra för att vinna tester, och ge dig så energieffektiv uppvärmning som möjligt? Ta del av Polarpumpens årliga test av luft-vattenvärmepumpar och få reda på svaret.

Den bästa luft-vattenvärmepumpen 2021 och 2022

Uppgraderingen till den nyaste modellen av Ecodan innebär en förbättrad komfort och en ännu snabbare uppvärmning än tidigare. Allt som allt är Mitsubishi Electric SWM80 Ecodan ett riktigt kraftpaket med högsta betyg i prestanda och kvalitet.

Så lyder formuleringen för 2021 års bästa luft-vattenvärmepump, enligt Polarpumpens årliga värmepumpstest. Totalt fick Mitsubishi Electric SWM80 Ecodan ett betyg på 8,5 av 10 möjliga, med högsta betyg i bland annat effekt, energiklass och garantier.

Varför vann Mitsubishi Electric SWM80 Ecodan testet?

I Polarpumpens årliga värmepumpstest tas såväl teknisk data och funktioner som användarvänlighet in i beräkningen. En riktigt bra luft-vattenvärmepump bör inte enbart vara energieffektiv och hålla hög effekt vid alla temperaturer. Lika viktiga för den totala upplevelsen är egenskaper som användarvänlighet, varmvattenberedarens kapacitet och garantier.

Kollar man på helheten tar årets testvinnare hem högsta betyg i de flesta av de viktigaste kategorierna, så som maximal och nominell kapacitet och effekt vid så låg temperatur som minus 25 grader. Mitsubishi Electric SWM80 Ecodan är således en mångsidig värmepump som ger en mycket hög effekt för ett bra pris.

Luft-vattenvärmepump bäst i test 2021
Luft-vattenvärmepump bäst i test 2021

Hela testresultatet 2021 och 2022

I Polarpumpens test av luft-vattenvärmepumpar 2021 har fem populära luft-vattenvärmepumpar från marknadsledande tillverkare har synats och jämförts. Ta del av resultatet nedan och jämför de mest populära luft-vattenvärmepumparna på marknaden och få svar på vilken som ger dig mest effekt och bäst besparing innan du gör ditt val.

Bra köp – Mitsubishi WM85 Package Ecodan 8,4 poäng

Med varvtalsreglering, minimalistisk och smidig värmetank och smarta inställningar är detta en luft-vattenvärmepump för dig som gillar ett komplett och effektivt paket. Högsta betyg i kapacitet, energiklass, garantier och tilläggsförsäkring. Tappar i placering på grund av en aningen lägre lästa arbetstemperatur, men står stadigt på andraplats med ett totalt betyg på 8,4 av 10 möjliga.

Bra köp i test luft-vattenvärmepump
Bra köp i test luft-vattenvärmepump

Prisvärd – Daikin Altherma 75-DA180 7,7 poäng

Daikin Altherma 75-DA180 kammar hem titeln som testets mest prisvärda värmepump, lämplig för dig som inte behöver en värmepump med den allra högsta kapaciteten. Altherma 75-DA180 tillhör Daikins nya generation av luft-vattenvärmepumpar och är ett bra alternativ för lågenergihus. Högsta betyg fick Altherma 75-DA180 i kategorierna lägsta arbetstemperatur, bra garantier och ett lågt pris, men tappar poäng på grund av den lägre kapaciteten och årsvärmefaktorn.

Prisvärt i Luft-vattenvärmepump test 2021
Prisvärt i Luft-vattenvärmepump test 2021

Klarar inte kylan lika bra – Panasonic High Performance All in One J 7KW 6,9 poäng

Totalt fick Panasonic 6,9 i betyg av 10 möjliga, med högsta betyg i årsvärmefaktor, energiklass och garantier. Särskilt utvecklad för lågenergihus med smarta funktioner och en prisvinnande design gör Panasonic High Performance Allt-i-Ett J till ett bekvämt och smidigt val. Den lägre effekten vid kallt klimat gör dock att den tappar i placering mot de andra värmepumparna i testet. Bor du i sydligare breddgrader innebär det dock inte lika stor begränsning för dig.

Bäst i test 2021 värmepumpar luft-vatten

Dyrast men tryggt val – NIBE F2120-8 och VVM S320 6 poäng

Totalt fick Nibe F2120-8 och VVM S320 ett betyg på 6 av 10 möjliga, med högsta betyg i ljudeffektsnivå och tilläggsförsäkring. Nibes F2120-8 med VVM S320 är luft-vattenvärmepumpen för dig som gillar att ha full kontroll på din uppvärmning och som inte har något emot att betala mer för en trygg och bra värmepump. Det höga priset tillsammans med den jämförelsevis låga kapaciteten vid låga utomhustemperaturer och R410 köldmediet innebär dock att Nibes luft-vattenvärmepump inte passar lika bra som andra alternativ om du bor i ett kallt klimat.

Vilka tester av luft-vattenvärmepumpar ska jag ta del av?

Många organisationer gör test av värmepumpar och resultaten kan fungera bra som en guide för dig i valet av luft-vattenvärmepump. Ett högt resultat i ett oberoende testresultat är en god indikator på att luft-vattenvärmepumpen är ett kvalitativt och bra val. Exempel på sådana tester är Folksams bra val och Energimyndighetens test.

Vidare är det bra att leta efter P-märkningar och EHPA-märkningar på produkterna, då dessa indikerar att värmepumpen genomgått kvalitetstestning och uppvisat goda resultat. Gemensamt för många av de test som finns tillgängliga idag är att de är grundade på teknisk data, och inte lika ofta tar kundens perspektiv eller behov i beaktning.

Värt att veta om Polarpumpens test

Testerna som Polarpumpen utför baseras alltid på teknisk data tillhandahållen oss av olika tillverkare. Inför varje test väljer vår expertpanel sedan ut de parametrar som anses vara särskilt viktiga, baserat på erfarenhet och tidigare kunders behov. Eftersom alla hushåll är olika och så även behoven, är det dock viktigt att du alltid kollar på de värden som har störst betydelse för dig.

Kanske bor du i sydligare breddgrader och har ett lägre behov av en hög effekt vid låga utomhustemperaturer? Eller så ställer utrymmet du har ett större krav på värmepumpens dimensioner och storlek. En värmepump som får höga poäng i vårt test kanske ändå inte är det mest passande alternativet för dig, och tvärtom. Vid osäkerheter kring hur du ska tänka kring ditt val av värmepump rekommenderar vi därför att du kontaktar någon av våra säljare för att få hjälp med att hitta den värmepump som är bäst för just dina förutsättningar.

Läs mer om luft-vattenvärmepumpar

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här