värmepump framför berg och vatten

Det kan vara svårt att veta vilket värmesystem man ska välja när man väl har bestämt sig för att man ska byta. Vilket är fullt naturligt, då det finns flera olika alternativ på marknaden och alla verkar vara minst lika bra.

Som primärt värmesystem i hemmet bör du ha ett bra och stadigt system, som håller i många år. Därför brukar luft-vattenvärmepump och bergvärme vara bland de bästa alternativen för villaägare. Men “är det verkligen lika effektivt med en luft-vattenvärmepump som det är med en bergvärmepump” finns det många som tänker.

Skillnad mellan luft-vattenvärmepump och bergvärme

Med en bergvärmepump i huset kan du sänka dina uppvärmningskostnader med 80% och få en värdeökning på över 14 000 kr vid försäljning.
Med en bergvärmepump i huset kan du sänka dina uppvärmningskostnader med 80% och få en värdeökning på över 14 000 kr vid försäljning.

Den stora skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en bergvärmepump är vad de använder som energikälla. En luft-vattenvärmepump hämtar energi från utomhusluften, medan en bergvärmepump hämtar energi från marken.

Förutsättningar som är avgörande

För att skaffa bergvärme krävs det tillstånd för att få borra, då det måste kontrolleras att utrymme finns och ifall du bor i ett vattenskyddsområde, vilka är avgörande faktorer som kommunen måste ta hänsyn till. Hur långt ner det är till berggrunden och vilken typ av berggrund det är, kan ge stor påverkan på installationspriset.

För att skaffa luft-vattenvärmepump krävs det som regel inte några speciella tillstånd, de enda förutsättningarna är att det är fackmannamässigt utfört när värmepumpen installerar och att fastigheten har ett vattenburet uppvärmningssystem.

Vilken skillnad är det på besparing mellan bergvärme och luft-vattenvärmepump

Mitsubishi Ecodan luft-vattenvärmepumpar
Mitsubishi Ecodan luft-vattenvärmepumpar

Enligt Energimyndighetens testresultat kan man som mest spara upp till ungefär 75-80 % om man byter ut sin nuvarande elvärme mot bergvärme. Detta innebär att ett hus med en årlig förbrukning på ca 25 000 kWh kan sänka sin elförbrukning med uppåt 20 000 kWh.

Även om luft-vattenvärmepumpar blivit mer effektiva på senare år är energibesparingen på bergvärme fortfarande större än på luft-vattenvärme. En luft-vattenvärmepump kan vid rätt förutsättningar spara ca 70 %. I ett hus med en årlig förbrukning på ca 25000 kWh kan man då sänka sin elförbrukning med uppåt 17500 kWh per år.

Passar till husKräver tillståndTotalkostnadBesparing
BergvärmeMed lämplig berggrund och möjlighet att borraJaca 100 000 – 150 000 krca 75-80 %
Luft-vattenvärmepumpMed vattenburen värmeOftast inteca 60 000 – 100 000 krca 70 %

Vilken är mest effektiv?

Är då luft-vattenvärmepump lika effektiv som bergvärme? Nej, bergvärme är oftast något mer effektivt om man ser till ren besparing.

Vi har ett stort sortiment av bergvärmepumpar här:

Lägger du däremot till investeringskostnaden i kalkylen, får du ett annat resultat. Det är inte ovanligt att det kostar 50000 kronor mer för ett komplett nytt system med en bergvärmepump jämfört med en luft-vattenvärmepump. Ibland kan skillnaden vara ännu större.

Samtidigt är kanske skillnaden i besparing bara ett par tusenlappar per år.
Slutsatsen blir därför; beroende på vilka faktorer som är avgörande för just dig och dina behov kan absolut luft-vattenvärme vara ett lika effektivt alternativ som bergvärme.

Vi har ett stort sortiment av luft-vattenvärmepumpar här:

Källa: Energimyndigheten

Läs mer om luft-vattenvärmepumpar

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här