Installera luft-vattenvärmepump
Anlita alltid en certifierad kyltekniker för att din produkt ska fungera korrekt.

Värmepumpar kan vara en djungel – inte så konstigt med tanke på alla olika hustyper och behov det finns. Luft-vattenvärmepump med monoblock är det vi går in på idag, här får du veta vad det är, varför det är bra eller dåligt och vad de största skillnaderna är mellan huvudtyperna.

Olika sorters värmepumpar

Vi reder ut de olika typerna för att hjälpa dig göra rätt val. Olika slags huvudtyper inom värmepumpar som värmer din bostad du hittar på marknaden är dessa:

  • Bergvärmepump. Sveriges vanligaste. Värmer huset genom en kollektorslang som är kopplat till ett borrat hål på din tomt.
  • Luftvärmepump. Utvinner värme från utomhusluften via en fläkt på utsidan. Kompletterar elvärme bra.
  • Frånluftsvärmepump. Tar värmeenergi från din uppvärmda inomhusluft och använder den till att värma ditt vattenburna uppvärmningssystem som golvvärme, varmvatten och element.
  • Luft-vattenvärmepump. En luft-vattenvärmepump värmer utomhusluften och arbetar ihop med husets vattenburna uppvärmningssystem, d.v.s. golvvärme eller radiatorsystem.

Luft-vattenvärmepump med monoblock

En luft-vattenvärmepump med monoblock är alltså ett värmsystem som kopplas på ditt befintliga. En värmepump med monoblock behöver ingen innerdel som alla övriga värmepumpar behöver. Den kopplas vanligen till befintlig panna eller tank. Den största skillnaden är vart vämeväxlingen mellan kylmedia och vatten sker – detta sitter på utedelen på ett monoblock. Väljer du en luft-vattenvärmepump behöver du ingen kyltekniker som installerar – det räcker med en VVS-installatör.

Vanligt på nyare modeller är också att de är WiFi- styrda – detta innebär att du kan styra din energi var du än är. Var noga med att dimensionera när du ska köpa en luft-vattenvärmepump med monoblock. Köper du en som är för liten, kommer den att kräva mer energi, vilket kommer att kosta dig i slutändan. Det gör inget om du skulle välja en som är större – den reglerar sig själv och förbrukar inte mer energi än vad som krävs.

Installera luft-vattenvärmepump
Anlita alltid en certifierad installatör för att din produkt ska fungera korrekt.

Fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepump

Klara fördelar är att den integreras med husets befintliga vattenburna värmesystem som element och golvvärme, och håller värmen bra eftersom vattnet i systemet gör det.

Nackdelar med en luft-vattenvärmepump är bland annat att den är elberoende, ger inte den största elbesparingen jämfört med bergvärmepump och att den minskar i effektivitet vid låga utomhustemperaturer.

Luft-vattenvärmepump driver också värme till element och golvvärme
Luft-vattenvärmepump sprider värme till element och golvvärme.

 

Kan jag installera en luft-vattenvärmepump med monoblock själv?

För att försäkringen ska gälla så att du inte ska få avdrag eller missa ersättning helt och hållet om någonting skulle hända med din värmepump, ska du anlita en certifierad installatör. Om du skulle installera den själv, är risken stor för att din produkt inte kommer att fungera som den ska och i slutändan kosta dig mer än vad en installation hade gjort.

Sänk din elräkning och bidra till en bättre miljö med en luft-vattenvärmepump

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här