Så mycket kostar hus från olika årtionden att värma upp
Nybyggda hus ger dig oftast möjligheten att själv bestämma vilka energilösningar som ska finnas.

Uppvärmning av huset står för 74% av total energiförbrukning i villa – i tider med höga energipriser kan det därför vara intressant att veta om och hur man kan påverka sin uppvärmning.

Vad som också är intressant, är att vilken uppvärmning som är billigast och bäst för ditt hus, beror helt på vilket årtionde det är byggt. Någon form av värmepump ger generellt allra bäst uppvärmning för huset, bergvärme kommer att spara dig mest pengar, men kostar lite mer att investera i.
Här reder vi ut vilken som är den billigaste uppvärmningen för vanliga hus från 50-, 70- talet och nybyggnationer. Läs vidare!

Energiförbrukning i hus från olika årtionden

Ditt hus byggdes under en viss tid. En tid med sina unika lösningar och material. Hus från olika årtionden har ofta tidstypiska detaljer som vi tycker om, men kommer även med tidstypiska problem. Valet av uppvärmningssystem har utvecklats mycket under de senaste 100 åren. Våra hus har gått från att värmas upp med eldstad till att förbränna sopor eller annat avfall för att få fjärrvärme. Idag är värmepumpar i olika former den vanligaste formen av uppvärmning, troligtvis för dess höga effektivitet och låga energiförbrukning. Så vad kostar olika hus från olika årtionden att värma upp?

Så mycket kostar hus från olika årtionden att värma upp

Vad kostar det att värma upp mitt hus?

Exempel på hur energiförbrukning i olika hus ser ut: 

  • 50-talshus : 17 500 kWh/år för uppvärmning och varmvatten, exklusive hushållsel.
  • 70-talshus: 14 500 kWh/år för uppvärmning och varmvatten, exklusive hushållsel.
  • Nybyggnation (byggt 2011-2015): 12 000 kWh/år för uppvärmning och varmvatten, exklusive hushållsel.

Eftersom priserna skiljer sig åt beroende på var i landet du bor och också på grund av att det är kallare i norr än söder och därför kräver mer uppvärmning av ditt hus, så är det svårt att få fram en exakt kostnad. Gemensamt för alla är dock att ju högre energiförbrukning, ju högre energiomkostnader. Genom att byta värmesystem, eller komplettera ditt befintliga, kan du sänka dina månadskostnader avsevärt. Vi rekommenderar alltid en värmepump till ditt hus, framförallt om du har ett äldre sådant.

Läs mer om hur du kan spara tusenlappar med en värmepump i huset:

Billigaste uppvärmningen för 50-tals hus

Hus från 50-talet kännetecknas ofta av dess funktionalitet och väl nyttjad planlösning. De var ofta gjorda i lättbetong, tegel, trä eller eternitplattor.Äger du ett äldre hus vet du förmodligen med dig att det är dyrare att värma upp ett sådant i jämförelse med ett nyare hus. Bristande kvalitet på fönster, sämre isolering och det faktum att man helt enkelt inte byggde hus förr som man gör idag gör att det är svårare att värma upp energieffektivt.

Våra bästa tips för uppvärmning av äldre hus med kostnadseffektiva åtgärder är först och främst att kombinera värme- och energikällor. Genom att investera i en värmepump, kan du sänka dina energikostnader med tusenlappar. Är huset vattenburet är det en god idé att överväga en bergvärmepump eller en luft-vattenvärmepump.

Billigaste uppvärmningen för 70-tals hus

Plast, kork och smarta planlösningar kännetecknar hus från 70-talet. Oljan har bytts ut mot mer effektiva energilösningar, dvs. direktverkande el.
Äger du ett hus som har direktverkande el och vill spara på dina energikostnader kan vi rekommendera att komplettera med en luft-luftvärmepump. En värmepump som använder luften utomhus för att skapa värme inomhus.

Billigaste uppvärmningen för nybyggda hus

När man väljer att bygga nytt får man chansen att bestämma helt själv hur uppvärmningen av huset ska se ut. Vilket innebär att man från början kan välja att göra både kostnadseffektiva och miljövänliga val som är hållbara in i framtiden. Vanligt är att man har någon slags vattenburen värme med värmeslingor i golvet och element. Ibland klarar du dig inte på endast vattenburen värme, utan behöver komplettera med annan värmekälla, beroende på hur väl ditt hus är isolerat. En luftvärmepump är ett bra komplement som hjälper dig öka din energibesparing och sänker dina uppvärmningskostnader med upp till 76%.

Så mycket kostar hus från olika årtionden att värma upp
Nybyggda hus ger dig oftast möjligheten att själv bestämma vilka energilösningar som ska finnas.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här