Så mycket kan du spara med en värmepump

Med en värmepump kan du få en besparing på upp till 80 %. Den totala besparingen beror på vilken värmepump du väljer och vart i landet du bor. Vi går igenom hur du ökar din besparing och ger exempel på hur mycket du kan spara med olika värmepumpar.

Så stor besparing får du med en värmepump

Men en värmepump i huset kan du sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 80 %. Det finns dock många olika värmepumpar och vilken du väljer kommer påverka hur mycket just du kan spara. Störst besparing får du med en bergvärmepump, dock är investeringskostnaden för bergvärme mycket högre än för andra värmepumpar.

Bergvärme passar sig därför bäst för dig om du är okej med en längre återbetalningstid och med en långsiktig besparing i åtanke. Är du däremot ute efter en värmepump med kortare återbetalningstid kan en luftvärmepump vara ett bättre alternativ.

Besparing luftvärmepump

En luftvärmepump sparar mer energi ju längre söderut du bor. Södra Sveriges milda klimat gynnar effekten hos luft-luftvärmepumpen som i detta klimat kan spara upp till 76 % av dina uppvärmningskostnader.

Bor du i norra Sverige kan du spara mellan 53 % – 60 %, beroende på hur stort hushåll du har. För att öka din besparing så mycket som möjligt i dessa områden är det viktigt att du väljer en luftvärmepump som ger hög effekt även vid mycket låga arbetstemperaturer.

Besparing luft-vattenvärmepump

Ju högre energiförbrukning du har idag, desto mer kommer du att spara med din luft-vattenvärmepump. Oavsett var du bor i landet kommer du att sänka din energiförbrukning, men precis som med en luftvärmepump blir besparingen större i södra Sverige.

I Skåne kan du spara upp till 70 % av din energiförbrukning för uppvärmning. I ett hus med ett värmebehov på omkring 22 000 kWh per år innebär det en besparing på 15 422 kWh per år. Precis som med en luftvärmepump är det viktigt att du väljer en luft-vattenvärmepump som passar ditt värmebehov och det klimat du bor i för att få så hög besparing som möjligt.

Besparing bergvärmepump

En bergvärmepump är den värmepump som ger dig allra störst besparing. Med en rätt dimensionerad bergvärmepump kan du spara upp till 80 % på uppvärmningen av ditt hus och tappvatten. För att få så hög besparing som möjligt bör du välja en bergvärmepump med inverterdrift, ett passande SCOP-värde för ditt klimat och värmesystem samt tänka på att dimensionera rätt.

Besparing frånluftsvärmepump

Beroende på storleken på ditt hus, din planlösning och din initiala investering kan du spara mellan 50 % – 65 % med en frånluftsvärmepump. För ett hushåll med ett uppvärmningsbehov omkring 20 000 kWh per år innebär det en besparing på mellan 15 500 – 20 150 kr per år. En frånluftsvärmepump kräver dock att ditt hus har ett mekaniskt ventilationssystem.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här