Hur ska man tänka i jul med utomhusbelysningen som vackert lyser upp allt det mörka, den hemtrevliga ljusslingan som blinkar på balkongen, med stämningsfulla adventsljusstakar som skiner i varje fönster – och julgranen! Den vackra julgranen som inte är en riktig julgran utan alla sina ljus, kan man ha tänt den tro?!
Elpriserna är högre än någonsin, vad är då mer passande än ett inlägg som ger energispartips i jul och ger råd om hur man kan tänka kring just belysning.
Hur mycket el drar den mysiga julbelysningen?
Du kan absolut låta ljusen lysa. Så länge det är LED lampor. Annars nej. Visste du att genom att byta ut dina smålampor till LED och satsa på ljusslingor som använder LED-ljus, kan du spara en hel del. En LED lampa drar nämligen bara 1/10 så mycket el som en vanlig lampa.
Låter du granen lysa ett dygn kommer det kosta dig ungefär 30 öre vid ett elpris på 3 kr/kWh. Det lönar sig alltså att se över vad för slags lampor man har i granen, det är vanligt att man kanske inte bytt ut dem eftersom man använder ljusen under så kort tid.
Låter du din adventsljusstake lysa dygnet runt i en månad, kommer det att kosta cirka 30-50 kronor under den månaden. Oftast lyser de inte hela dygnet, men det är vackert när det är mörkt. Så cirka 23 timmar om dygnet bara.
En ljusslinga utomhus är både inbjudande och vackert och låter du den lysa ungefär 12 timmar per dygn, kommer det kosta cirka 8 kronor/mån. Ganska bra deal ändå!
Så sparar du el i juletid
- UMGÅS. I stället för att titta på TV eller använda skärm, kan ni spela sällskapsspel, lägga ett impossible puzzle, tända ljus, åka pulka (finns ingen snö, går det också bra med leriga backar), läsa ett kapitel ur sin favoritbok för varandra, sträckläsa Sherlock Holmes firar jul eller annan mysig julbok, brodera korsstygn… Ja ni hör ju hur mycket el ni kan spara bara genom att umgås!
- BAKA ALLT SAMTIDIGT. Riv av plåstret och kör ett par omgångar klenäter, lussekatter, pepparkakor medan ugnen är varm. Mest energi drar ugnen när den ska värmas upp nämligen, så ju färre tillfällen du värmer upp ugnen, desto mer energi sparar du.
- TA HAND OM KYL OCH FRYS. Låt inte din kyl och frys bli en energitjuv, damma av bakom och torka av och frosta av frysen så är du redo att fylla dem med smaskig julmat sedan. Och glöm inte att tina fryst mat i kylskåpet, så hjälper du kylen att dra mindre energi!
- TÄND LEVANDE LJUS. Glöm inte släcka dem bara!
- VÄRM GLÖGGEN MED LJUS. I stället för att hela tiden värma upp spisen, häll glöggen i en kanna som leder värme och låt ljuset värma den! Det finns massor av smarta glöggkannor på marknaden.
- ANVÄND SMART UPPVÄRMNING. Slipp frysa under julledigheten. Har du en luftvärmepump hemma som en kompletterande värmekälla, kan du spara mycket pengar genom att bara ha rätt inställningar på den. Hur? Det hittar du här.
- GE BORT ENERGISPARANDE PRODUKTER I JULKLAPP. På Polarpumpens hemsida hittar du en lösning för varje behov, tänk så glad pappa/farmor/morbror/kusin/barn ska bli av det faktum att framtida elkostnader inte kommer att vara ett problem!