Uterum från JTB Uterum
Uterum från JTB Uterum

Hade det varit trevligt att ha en oas i trädgården, där du kan sitta oavsett väder eller vind? Då är ett isolerat och uppvärmt uterum en mycket bra idé. Energibloggen listar frågorna du behöver ställa dig och de bästa tipsen du behöver inför bygget av ditt uterum.

Skaffa ett uterum – så går du tillväga

Frågor du bör ställa dig;

Just nu är det helt rätt tid att börja bygga ditt uterum, du får tillgång till det under hela sommaren och kan fortsätta sitta ute även om det blir kallare ute, särskilt om du skaffar uppvärmt uterum.

Om du har, eller planerar att skaffa ett uterum, så finns det en del frågor du bör ställa dig.  Vill du använda det året runt så måste du, utöver annan planering, se över isolering och uppvärmning. Jämför offerter och olika återförsäljare för att garantera bäst kvalitet och pris på just ditt uterum.

Ersätta ett befintligt uterum

Uterum från JB uterum
Bild från: www.jtbuterum.se

Om du redan har ett uterum som är gammalt, oisolerat och har torpargrund finns det möjligheter att uppgradera det istället för att riva och köpa nytt. Du kan ta bort det gamla golvet, isolera bjälklaget, byta till ett bättre isolerat tak och eventuellt byta ut glaset till treglas.

Placering av uterum

Det viktigaste när det gäller placeringen är att ta ställning till är om uterummet ska sitta i anknytning till huset eller vara fristående. Hur stort uterum du får bygga utan bygglov, beror på om uterummet är vägganslutet eller fristående.

Placeringen av ditt uterum har ganska stor betydelse, både för användningen och uppvärmningen av uterummet, och för värdet av ditt hus. Att ha fritt läge mot söder är oftast bäst eftersom det ger mest exponering för sol, men bygger du i söderläge kan det också bli väldigt varmt under sommaren när solen står på. Då trivs inte vissa växter och det blir periodvis för varmt. Därför kan det även vara bra att se över hur uterummet går att öppnas upp och skuggas. Kanske finns det möjlighet till skugga genom träd eller så kan du välja ett vanligt istället för ett helglasat uterum.

Behövs bygglov för uterummet?

Du kan behöva ansöka om bygglov om du vill bygga till ett uterum till ditt hus. Det är lite olika regler som gäller i olika kommuner, men i och med de nya bygglovsreglerna får du lov att:

  • bygga ett vägganslutet uterum/växthus på upp till 15 m² utan bygglov
  • bygga ett fristående uterum/växthus på upp till 25 m² utan bygglov. Det är även dessa hus som kallas Attefallshus.

Detta innebär att du bör tänka över storleken på ditt uterum och huruvida ditt uterum ska sitta i anknytning till huset eller fristående.

tomater
Tomater trivs i sol och värme.

Värma ett uterum

Om du planerar ett uterum för användning året runt, är det viktigt att tänka över isoleringen och uppvärmning innan du börjar bygga. Men det finns också möjlighet att se över isoleringen i ett befintligt. Om du inte planerar för ett uppvärmt uterum idag, kanske du ändrar dig i framtiden. Då är det lättare, och billigare, att bygga ditt uterum redo för uppvärmning nu, så kan du enkelt välja att värma upp det längre fram. Med ett mer välisolerat uterum får du inte bara möjlighet till uppvärmning, isoleringen håller dessutom både kyla och överdriven värme ute.

Luft-luftvärmepump – det optimala sättet att värma ett uterum

Planerar du att använda ditt uterum året runt rekommenderar vi en luft-luftvärmepump. Den kan ge underhållsvärme till rummet under vintern och kan, om du stänger till även ge kyla på sommaren. I och med att ditt uterum kommer vara ganska litet rekommenderas små luft-luftvärmepumpar som till exempel Daikin N25 eller Fujitsu 09 LM Slim. En luftvärmepump ger ekonomisk uppvärmning, men den kan behöva lite stöd vintertid, beroende på förutsättningarna hemma hos dig.

Om du ska värma upp ett redan befintligt uterum – tänk på att uterum ofta har mycket begränsad isolering när du ska välja kapacitet för din luft-luftvärmepump.

Några av de luft-luftvärmepumpar Polarpumpen rekommenderar för uterummet hittar du här.

2 KOMMENTARER

  1. Hej!
    Vi har ett uterum på ca 14 m2 och funderar nu på värme för att hålla uterummet frostfritt på vintern och lite behagligare under tidig vår och sen höst. Vi har en Polar luft-luft i källaren. Går det att ansluta ett till aggregat till uterummet och hur lång slang kan anslutas till det befintliga? Kan källaren och uterummet i så fall ha separat temp reglering? Vi har kanske 16 m från uteaggregatet till vårt uterum.

    • Hej Anders,
      Tyvärr går det inte att koppla på en till innedel på en befintlig värmepump. Utedelen måste vara anpassad för detta från början. Behöver du vägledning eller har frågor kan du alltid vända dig till vår duktiga support på [email protected]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här