Tycker du att det blir väl varmt inne ibland under sommaren? Vi har sammanställt några tips, som gör det lättare att hantera värmen.

person som dricker ur flaskaDrick tillräckligt

Om du dricker ordentligt har din kropp lättare för att hantera värmen. Kroppen förlorar mer vätska, när det är varmt. Var försiktig med alkohol och kaffe.

saltFå i dig salt

Rätt saltbalans i kroppen är viktigt. När vi svettas mycket och dricker mycket kan saltbalansen rubbas. Därför är det viktigt att du ser till att få i dig salt. Du kan exempelvis dricka sportdryck eller äta något salt.

glassÄt glass

Glass är onekligen kallt och hjälper därför till att kyla ned dig när du blir för varm. Dessutom är det väldigt gott. Passa på att unna dig lite glass under varma sommardagar!

vattenKallt vatten

Använd kallt vatten till att svalka dig. Ta en sval dusch, kyl ner panna och handleder. Särskilt handlederna ger snabb effekt, eftersom där finns ytliga blodkärl, som transporterar vidare kylan i kroppen. Att bada är också trevligt.

datorStäng av elektriska maskiner

Tv, dator, kylskåp etc. drar inte bara energi, utan genererar dessutom värme. Kylskåpet måste naturligtvis stå på, men fundera över vilka maskiner du kan koppla ur. Koppla ur dem helt, inte bara standby-läge. Dra ur laddare.

vädraVädra på natten

Att vädra när det är varmt ute, brukar bara släppa in mer värme. Täck fönstren under dagen och öppna fönstren på vid gavel, när det blivit svalare ute framåt kvällen eller natten.

gardinerDra för gardiner och persienner

Genom att dra för dina gardiner eller persienner under dagen, kan du hålla mer värme ute. Hus är idag mycket välisolerade och skyddar mot värmen. Om du håller dörrar och fönster stängda bidrar du till att hålla värmen ute.

markisMarkis

Den stora fördelen med markiser, är att de stoppar värmen, redan innan den når fönstren. Värmen bakom fördragna gardiner och persienner, hjälper trots allt till att värma upp inomhus. Markiser är därför betydligt mer effektiva.

fläktFläkt

En fläkt lindrar obehaget i värmen. Fläkten byter konstant ut luften närmast huden, som värms upp av kroppens värme. Genom att luften närmast kroppen ständigt byts ut, upplever vi svalka.

luftkonditioneringLuftkonditionering

Luftkonditionering är en smidig lösning, för den som har det varmt inne. Dagens luftkonditionering är mycket energieffektiv och kostar troligen betydligt mindre än vad du tror i drift. Har du en luft-luftvärmepump är det bara att slå på kylläget.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här