Vilken poolvärmepump passar mig?

Just nu strömmar det in förfrågningar om poolvärmepumpar. Vilken är den vanligaste frågan till våra rådgivare? – ”Vilken poolvärmepump passar mig?” Vi har pratat poolvärmepumpar med Daniel, vår teknikansvarige, som verkligen kan det här med poolvärmepumpar.

Daniel Christensen teknikansvarig
Daniel Christensen, teknikansvarig

Vad ska man tänka på när man väljer poolvärmepump?

– Det viktigaste är att få en poolvärmepump med tillräcklig kapacitet. Tänk på att värdena för hur stor poolen kan vara, gäller vid bästa möjliga förutsättningar. Om du inte täcker poolen på natten eller inte har superbra isolering, är det bra att välja en starkare modell.”

Spelar det någon roll var i landet jag bor?

– Ju kallare det är desto mer kapacitet behövs, men sen handlar det också om när du vill använda poolen. I större delen av Sverige är medeltemperaturen sommartid runt 15°C, så det är en bra utgångspunkt. Men om du vill komma igång med poolsäsongen tidigt och sluta sent, bör du titta på en modell med bra COP-värden vid lägre temperaturer.”

Vilken ska jag välja – AquaHeat Basic, Classic eller Premium?

– Det beror på vad du är ute efter.

AquaHeat Basic är en enklare modell och därför också billigast. AquaHeat Basic är mer känslig för när temperaturen faller; den fungerar bra i södra Sverige.

AquaHeat Classic har riktigt bra COP-värden vid 15°C och är en bra poolvärmepump för svensk sommar.

AquaHeat Premium är den bästa poolvärmepumpen i serien, med mer påkostade komponenter. Den har bäst COP-värden överlag och är därför bra om du vill ha en lång säsong.

I diagrammen nedan kan du se vilken effekt de olika AquaHeat-poolvärmepumparna ger vid olika utomhustemperatur. Temperaturen i poolen är 27°C.

AquaHeat kapacitet vid olika temperatur

AquaHeat COP vid olika temperatur

Förhoppningsvis har du fått lite hjälp i det här blogginlägget. Du självklart välkommen att kontakta Daniel och våra andra kunniga rådgivare, för att få hjälp att hitta en poolvärmepump som passar just dig!

Du hittar alla våra poolvärmepumpar här:
Till poolvärmepumpar

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här