Det finns en del felaktiga påståenden som cirkulerar angående luft-luftvärmepumpar. Ett av dessa felaktiga påståenden är: ”Det är alldeles för dyrt att köra luft-luftvärmepumpen på kyl-läget”. Sanningen är att det sällan kostar mer än några hundralappar för att få svalka under en hel sommar. Vi berättar mer om hur det egentligen ligger till.

Vad kostar det att köra min luftvärmepump som AC?

Luftvärmepump - innedel och utedel
Luftvärmepump – innedel och utedel
Kylning av hemmet under sommaren kostar vanligtvis ett par hundralappar sammanlagt.*

Det är viktigt att förstå att kostnaden för att använda luftkonditionering är individuell, och beror på hushållets förutsättningar, men för de flesta kostar kylning av hemmet under sommaren ett par hundralappar sammanlagt. Det kanske kan vara värt för att få en lagom temperatur i hemmet även under sommaren?

* Så har vi räknat

I diagrammet ovan kan du utläsa hur mycket du kan behöva betala för att köra fem olika luft-luftvärmepumpar i kyldrift under en sommar. Vi har utgått från värdena om årsförbrukning på energimärkningen (exakt siffra om du klickar på ”säsongsförbrukning” i diagrammet).

Värdena utgår från en normal säsong med luftkonditionering för klimatet i Strasbourg, och det är rimligt att anta att det inte behövs fullt så mycket luftkonditionering här i Sverige. Vi har också utgått från ett elpris på 1,20 kr/kWh.

Tänk också på att de svagare luft-luftvärmepumparna har en lägre förbrukning. En låg förbrukning är bra, men det viktigaste är trots allt att maskinen har kapacitet att kyla ner den tänkta ytan. Luftvärmepumparnas maximala kapacitet kan du utläsa om du klickar på ”maximal kapacitet”.

Vad är grunden till påståendet att luftkonditionering är dyrt?

Påståendet att det skulle ”ruinera” dig att låta din luft-luftvärmepump kyla ditt hem under de varmaste sommarveckorna stämde mer eller mindre förr. När luftkonditioneringen kom var det en dyrbar lyx, som få kunde unna sig. Men med dagens effektiva luft-luftvärmepumpar är de ryktbart höga omkostnaderna mycket långt ifrån sanningen.

För högsta effektivitet och lägsta omkostnader krävs skötsel

När du använder din luft-luftvärmepump som luftkonditionering är skötselråden samma som när du använder den för värme. Du bör framför allt rengöra filtren med jämna mellanrum. Använder du värmepumpen för kyla rekommenderas service lite oftare än om du endast använder luft-luftvärmepumpen för värme. Se också till att dräneringsslangen inte är tilltäppt – annars kan inte kondensvattnet rinna ut!

Så får du optimal kyla och lägsta förbrukning

 1. Så lång tid tar det att kyla med ac
  Så lång tid tar det att kyla med ac

  Se till att alla fönster och dörrar är stängda till det utrymme som behöver kylas.

 2. Ställ in läget COOL – kan även vara en snöflinga (förväxla den inte med symbolen för solen, vilken brukar vara snarlik)
 3. Ställ in fjärrkontrollen på önskad temperatur ex.  20°C  och automatisk fläkt

Tänk på att du sparar på att planera användandet av kylläget på din luft-luftvärmepump. Är det en jättevarm dag, och solen gassar kanske värmepumpen inte kan kyla mer än ett eller två rum.

Kyl endast det mest nödvändiga under dagen och vänta tills den värsta hettan lagt sig för att kyla hela hemmet.  Är det svalare ute än inne – vädra igenom ditt hem innan du sätter på luftkonditioneringen.

Använd fjärrstyrning för en lägre förbrukning

För att maximera besparingen – fjärrstyr din luft-luftvärmepump. Är du iväg under dagen eller helgen kan du lätt ställa in din önskade temperatur via din mobiltelefon eller surfplatta. Då är inte kylan igång i onödan och du betalar endast för den nedkylning du behöver.

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

7 KOMMENTARER

 1. Jättebra info, tack !! Kollade då jag har en unghund som tycker den plötsliga värmen är jobbig.
  Toppen att kunna kyla inne tycker jag.

 2. Håller med. Vår LL-pump drar ca 4 kWh/dygn, två rum, 24 inne, 30 ute, söderläge, persienner nere.
  Billigt. Vi kör på lägsta fläkt. Stänger av när vi inte är där.

 3. Startar kylan. Efter en halvtimmes skön kyla börjar kondensvattnt rinna inne! Vad kan detta bero å?

  • Hej Berit,

   Det beror vanligtvis på att dräneringsslangen är blockerad och att vattnet därför inte kan rinna ut den vägen.

   Med vänlig hälsning
   Polarpumpen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här