Reparation av värmepump ger rätt till rotavdrag
I början av året sänktes ROT-avdraget

En dom från Kammarrätten i Jönköping fastställer att reparation av värmepump ger rätt till ROT-avdrag.

Skatteverket sa nej till rotavdrag

Det aktuella fallet började med att ett företag utförde en reparation på en värmepumps innedel. Arbetet som utfördes var byte av lager och motor. Företaget ansökte om ROT-avdrag, men detta nekades, eftersom Skatteverket ansåg att det gällde en service.

Men ärendet överklagades till förvaltningsdomstolen, som alltså gav företaget rätt – reparation av värmepump ger rätt till ROT-avdrag. I bedömningen har man hänvisat till två andra fall, som gäller reparation av en vattenpump och en elpanna, som båda gav rätt till rotavdrag.

Rotavdrag för reparation kan få stor påverkan

Domen är naturligtvis viktig för alla värmepumpsägare och värmepumpsbranschen. Med rotavdrag för värmepumpsreparation kan det löna sig att reparera värmepumpen istället för att köpa en ny.

SKVP arbetar vidare i frågan

Vår bedömning är att den här domen är prejudicerande och att reparation av en värmepump är ROT-avdragsgrundande, säger Per Jonasson, som är VD på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Samtidigt är inte allt färdigt. SKVP har meddelat att de ska kontakta Skatteverket, för att vidare utreda hur reparationer av värmepumpar ska hanteras. Vi väntar med spänning på att höra mer om detta.

Vid service av värmepump, kan man fortfarande inte göra ROT-avdrag.

Källa: SKVP

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här