Myter om solceller - solpaneler framför en gräskulle med vinkraftverk

“Det är krångligt att installera solceller”. “Solen skiner för lite i Sverige för att solceller ska löna sig”. “Jag har för litet tak för att kunna skaffa solceller”. Ja, förmodligen har du hört dem förut. För myterna om solceller är många, tyvärr ofta missvisande och vissa påståenden är direkt felaktiga. Vi ska reda ut några av de vanligaste myterna som vi stöter på när solceller kommer på tal.

Solceller är dyrt och lönar sig inte

Vissa anser att “det är dyrt att skaffa solceller och det genererar inte så pass mycket el att det lönar sig”.

Jämfört med bara för några år sedan har priserna för [yadawiki link=”solcell” show=”solceller”] rasat. Vissa solpaneler ligger i dagsläget enbart på en fjärdedel av det pris som de låg på för bara fem år sedan.

Ja, även om priserna har rasat kostar det absolut en slant att investera i en solcellsanläggning. Men återbetalningstiden ligger på ungefär 10 – 12 år och med tanke på att livslängden för solcellerna vanligtvis ligger på ca 30 år blir solcellerna en investering som lönar sig efter halva tiden.

Utöver detta kan du dessutom ansöka om att få investeringsstöd på 20 % från staten eller välja att nyttja ROT-avdraget på arbetskostnaden.

Solpanelerna kommer skada mitt hus och minska dess värde

Det finns de som oroar sig för att skaffa solceller då de är rädda för att de kommer att “skada huset och att huset då kommer att bli svårsålt vid en eventuell försäljning”.

För det första så monteras själva anläggningen för solpanelerna lätt dit ovanpå takpannorna, utan att göra någon skada på vare sig taket eller takpannorna. För det andra visar det sig att den här myten i själva verket är tvärtom. Detta då husköpare i allt större utsträckning efterfrågar hus där investeringar för minskade driftkostnader redan finns. Miljöanpassade hus är dessutom något som spås bli allt mer attraktivt i framtiden.

Det är krångligt att installera solceller

Många anser att det verkar “krångligt att installera solceller, då det är mycket att tänka på”.

Både ja och nej. Det kan absolut verka vara mer krångligt än nödvändigt. Detta beror dels på en allmän osäkerhet och okunskap. Bland annat över vilka blanketter och ansökningar som behöver fyllas i och skickas till olika myndigheter, vilket inte är helt osant.

Att installera solceller kan även uppfattas som krångligt då det inte är något som innefattas i den “allmänna kunskapen kring husägande”. Till skillnad mot stopp i avlopp, lägga om taket och lufta element som varje husägare i regel har grundläggande kunskaper om, är kunskaperna inom solceller inte lika stora, i dagsläget.

Polarpumpen erbjuder skräddarsydda helhetslösningar

Så varför installera själv när du kan få hjälp? När du köper solceller från oss på Polarpumpen hjälper vi dig hela vägen från projektering till efterkoll. Genom våra skräddarsydda helhetslösningar ingår allt från rådgivning och frakt till själva installationen av solcellsanläggningen och självklart ingår även allt material som behövs i våra solcellspaket.

Efterfråga en offert redan idag

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här