Vad kostar det att ansluta el till fritidshus?

Har du en sommarstuga eller fritidshus utan el och funderar på vad det skulle kosta med en ny elanslutning? Kostnaden för att ansluta el till sommarstugan varierar men ligger som minst på 37 500 kr. Väljer du att istället installera ett komplett solcellspaket eller vindkraftverk kan du sänka dina elkostnader avsevärt, samtidigt som du kan njuta av en självförsörjande sommarstuga i framtiden.

Så mycket kostar det att ansluta el till fritidshus och sommarstuga

En ny elanslutning med 16-25 A har en fast kostnad på ungefär 37 500 kr beroende på vem du anlitar. I kostnaden ingår ett avstånd på 200 meter mellan mätarskåp och anslutningspunkt. Vid större avstånd tillkommer en kostnad per meter och den totala avgiften beräknas individuellt utifrån rådande förutsättningar. Om avståndet är tillräckligt lång kan den totala kostnaden överstiga hundratusentals kronor.

Idag finns det många alternativ som gör det möjligt för dig att få el i fritidshuset. Alternativ som solceller eller vindkraftverk är inte bara hållbara, de sänker även dina energikostnader avsevärt och kan göra sommarstugan helt självförsörjande i framtiden.

Därför är solceller ett bra alternativ för fritidshus utan el

Idag är det enklare och mer kostnadseffektivt än någonsin att välja förnybar energi som sin energikälla till såväl hemmet som fritidshuset. Utvecklingen har delvis drivits på tack vare statliga subventioner och ett utökat arbete som syftar till att göra förnybar energi mer lättillgänglig till fler. Sedan 1 januari 2021 är det bland annat möjligt att ansöka om ett grönt skatteavdrag när du köper och installerar solceller. Avdraget tillsammans med det faktum att leverantörer av solpaneler och solcellspaket har kunnat pressa priserna har lett till att en grön investering i sol- eller vindenergi är allt mer förmånlig idag.

Fördelar med solcellspaket i sommarstuga och fritidshus:

  • Du sänker dina elkostnader avsevärt
  • Du blir mindre beroende av stigande elpriser
  • Du höjer värdet på ditt fritidshus
  • Du gör en långsiktigt hållbar investering som betalar av sig själv
  • Du har möjlighet till 15 % avdrag på hela kostnaden
  • Fritidshuset kan bli självförsörjande – du slipper betala för elen i framtiden
  • Du kan välja att sälja din överskottsel eller lagra den för vinterhalvåret

Läs mer:

Solcellspaket till fritidshus och sommarstuga.

Producerar solceller tillräckligt mycket energi för ett fritidshus?

Enligt Stockholms Energimarknadsbyrå är den genomsnittliga energiförbrukningen för en sommarstuga ungefär 6500 kWh/år. Det totala energibehovet varierar såklart beroende på hur ofta ni vistas i sommarstugan och hur många ni är i hushållet, men 6500 kWh/år är ofta en korrekt uppskattning för en sommarstuga som mestadels används under helger och under sommarhalvåret.

Utvecklingen av solpaneler och solcellspaket har kommit väldigt långt de senaste åren. Idag går det hitta kompletta solcellspaket som utan problem täcker det grundläggande behovet av el i fritidshuset. Ett rätt dimensionerat solcellspaket är tillräckligt för att försörja ert behov av el som går till belysning, laddning, TV eller radio och vattenpump. Om ert energibehov är större finns det större paket som räcker till 12V kyl och frys och det går även komplettera med omformare eller med vindkraftverk om ert energibehov är stort.

Dimensionering av solceller – så räknar du ut ditt energibehov

Klarar ett solcellspaket uppvärmning av fritidshuset under vintern?

Fördelen med att installera solceller i fritidshuset är att de producerar som mest energi under den tid då ditt energibehov är som minst. Under sommaren behöver du inte utnyttja elen till uppvärmning och det är troligt att du får ett elöverskott om du har installerat ett större solcellspaket. Överskottet av el kan du antingen sälja, eller lagra i ett solcellsbatteri som du sedan utnyttjar när du behöver mer el än vad som produceras för tillfället.

Det viktigaste för att få ut så många fördelar som möjligt med solceller i fritidshuset är att du väljer rätt kapacitet efter dina behov. Genom att köpa ett kraftigare solcellspaket, eller genom att komplettera med vindkraftverk kan du säkerställa att sommarstugan alltid har el, och du betalar på så sätt tillbaka din investering i en snabbare takt. På köpet får du en självförsörjande sommarstuga som inte är beroende av stigande elpriser och som är mer attraktivt för framtida köpare!

 

1 KOMMENTAR

  1. Det lät väldigt intressant. Men vad kostar det att sätta dit solceller och eventuellt vindkraft på en sommarstuga på ca 40 m2 hittar inga priser

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här