Varför ökar efterfrågan på solceller 2022 egentligen? Att efterfrågan på solceller har ökat kanske inte är så konstigt i tider av höga energipriser och eftersom vi blivit mer klimatmedvetna. Solceller sparar pengar – och minskar påverkan på miljön. Det är faktiskt så att solcellsanvändningen i Sverige har ökat med hela 46% mellan 2020 och 2021! Från tidigare 1% av Sveriges elförbrukning, står solcellselen nu av 4% av elproduktionen i landet.

I den här texten svarar vi på varför solcellsanvändningen har skjutit i höjden, och vad du ska tänka på inför en potentiell investering som inte bara sänker dina elkostnader, utan som också hjälper klimatet.

shutterstock 1913036797 Polarpumpens Energiblogg
Tvärtom vad många tror, så producerar solcellerna el även under molniga dagar.

Skattereduktion för solcellsanvändare driver på efterfrågan på grön el

För de som väljer att installera solceller på sin fastighet finns det från och med den 1 januari 2021, ett skattestöd att söka som ersätter mycket av arbets- och materialkostnaderna, där takbeloppet är 50 000 kronor.

Det finns också skattereduktion om 15% för grön teknik där ett nätanslutet solcellssystem är anslutet och ytterligare en skattereduktion om 50 % för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi. Har du ett elfordon kan du få skattereduktion om 50 % för installation av en laddningsstolpe eller laddbox. Alltså ett par helt valida svar till frågan: varför har efterfrågan på solceller ökat 2022?

Därför är solceller en bra investering för husägare

Att investera i en solcellspanel till ditt hus är så bra på så många sätt, men vi förstår att det kan verka krångligt och svårt. De nya skattereglerna och skattelättnaderna som nu är implementerade är bara ett av många sätt att förenkla hur vi tänker kring kostanden kring solceller.

Flödet av information kring just solcellspaneler har också ökat, vilket gör dig som konsument mer medveten och kanske mer benägen att göra ett köp och investera. Kanske har grannen köpt solceller och du har hört om alla fördelar? Varför har efterfrågan på solceller ökat 2022? Jo, just informationsflödet, dess utveckling och synlighet är bara en av anledningarna.

Varför ökar efterfrågan på solceller?
Solceller på ditt hustak behöver inte längre vara fult och störande, vilket kan vara ett av skälen till varför efterfrågan på solceller ökar.

Så vet du om solceller passar för ditt hus

Börja med att undersöka ditt tak. Om taket är i mycket dåligt skick kan taket först och främst behöva bytas, så att det klarar tyngden av solpaneler. Se också efter om det är så att taket får mycket skugga på sig under dagen – solcellerna är beroende av sol för att kunna producera el. (men fungerar fortfarande under molniga dagar, om än i något mindre omfattning)

Den optimala lutningen på ett tak är antingen syd, sydväst eller sydöst, då produceras mest el årligen. Skulle du inte ha lutning på ditt tak är det ingen fara – solcellerna kan då vinklas. Undersök också ditt elnät – det ska vara starkt nog för att klara av att lagra den el som solcellerna ger. Varför ökar efterfrågan på solceller 2022? På grund av att solcellstekniken hela tiden utvecklas och görs för att passa fler tak, är en av många bra anledningar till varför.

Varför ökar efterfrågan på solceller 2022?

En investering i en solcellspanel till din fastighet lönar sig – både klimat och kostnadsmässigt. Vilket Sveriges befolkning också tror när man tittar på de ökande siffrorna i statistiken över solcellsanvändning och på informationen du precis tagit del av här. Allteftersom marknaden rör sig framåt, så utvecklas hela tiden kunskapen och tekniken, samtidigt som den förenklar för dig som funderar på att köpa solceller eller en solcellspanel.

Här hittar du vårt utbud av solceller och kan läsa mer om dem.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här