Att ROT-avdraget kommer att förändras vid årsskiftet kommer nog inte som en nyhet för någon. Hur reglerna dock fungerar kan vara lite krångligt såhär nära inpå årsskiftet. Vi reder ut frågetecknen!

Under förra året, 2014, köpte svenskarna ROT-tjänster för 17 miljarder kronor. Idag, 2 december 2015, röstades det igenom att man ska sänka ROT- och RUT-avdraget från 50 % till 30 %. För att ingen ska behöva betala mer än nödvändigt inför vi på Polarpumpen AB redan nu några förändringar. Detta för att arbetet måste vara utfört innan kylteknikern kan begära en utbetalning från Skatteverket. I detta fall innebär det absolut senast 31 januari 2016.

Tre krav inför bytet av ROT-avdraget

  • Vi, Polarpumpen AB, måste ha tagit emot betalningen av din, kundens, del av arbetskostnaden för ROT-jobbet före sista dagen 2015.
  • Arbetet måste varit utfört innan vi, Polarpumpen AB, begär utbetalning av ROT-avdraget från Skatteverket.
  • Vi, Polarpumpen AB, måste begära utbetalning av ROT-avdraget på 50 % av arbetskostnaden från Skatteverket allra senast den 31 januari 2016.

Så fungerar ROT-avdraget hos Polarpumpen

Då vi som företag har vissa skyldigheter, för att det ska bli rätt för att alla parter, ska pengarna ha nått oss innan årets slut. Detta för att det inte ska bli några oegentligheter med Skatteverket. Hänvisat till dessa regler erbjuder vi på Polarpumpen:

  • 50 % ROT-avdrag om du köper och betalar med kort eller genom en förskottsbetalning.
    Detta innebär att Polarpumpen har fått pengarna innan årets slut och att 2015 års regler för ROT-avdraget fortfarande gäller.
  • 30 % ROT-avdrag om du köper via faktura eller delbetalning
    Detta på grund av den sänkta subventionsgraden som ändras 1 januari 2016. Från och med då får den som köper avdragsbara ROT-tjänster dra av 30 % istället för 50 %. Köper du via faktura hinner inte Polarpumpen få pengarna innan årets slut och de nya ROT-reglerna har hunnit träda ikraft.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här